Отдавна е известно, че наситените мазнини увеличават общия и LDL - холестерол и повишават риска от сърдечни заболявания. Тъй като наситените мазнини са открити първо в животинските продукти, много хора смятат, че храненето с нискомаслени млечни продукти и чисто (нетлъсто) месо намалява риска от сърдечни заболявания. Но в растителните масла, които се преработват до твърди мазнини (например царевичното олио до маргарин), нивото на наситени мазнини драстично се повишава, а също и нивата на трансмазнините.

 

Скорошно проучване разкрива, че трансмастните киселини повишават нивата на LDL холестерол също толкова, колкото и наситените мазнини. За това, за да се намали риска от сърдечносъдови заболявания, трябва да се намали приемът както на животински мазнини, така и на хидрогенирани растителни мазнини.


 

Поради по-ниската цена в много ресторанти използват растителни мазнини за пържене. Приготвените по този начин храни са изключително богати на трансмазнини. Такива храни също трябва да се ограничават.

 

По данни, събирани от FDA, приблизително 50% от от трансмазнините, които консумираме идват от храни като вафли, крекери, чипс, кроасани, солети и ястия, приготвяни с хидрогенирани растителни мазнини. Само 21% от тези мазнини идват от животински продукти. За съжаление, няма законодателство, което да ограничава ресторантите и заведенията за бързо хранене в използването на хидрогенирани растителни мазнини. В някои страни ресторантите са задължени да уведомяват клиентите си, когато използват такива продукти за готвене.

 

Най-голямата отговорност, обаче си остава наша. Специалистите съветват да избягваме консумацията на храни, потенциални източници на трансмазнини. Домашно приготвените кексове, кроасани и крекери са най-добрият избор. Начинът на живот е от огромно значение за здравето ни.

 

Тоталният прием на мазнини не бива да надхвърля 20% от общия енергиен внос. Наситените мазнини в диетата не трябва да надхвърлят 7% от тоталния енергиен внос. Холестеролът в храната не бива да е повече от 300 мг дневно, а транс мазнините би следвало да се ограничат до минимум. Маргаринът и кравето масло е добре да се заменят със зехтин или рапично масло. Следването на такъв хранителен режим поддържа нормални нива на холестерола и силно понижава риска от сърдечносъдови заболявания.