Установено е, че високата консумация на сол повишава риска от хипертония - основният рисков фактор за сърдечносъдови заболявания, които от своя страна са водеща причина за леталитет в света.
Прекаляването със солта може не просто да повиши кръвното налягане.
Мащабно проучване, публикувано в European Heart Journal, е показало, че хората, които добавят повече сол към храната си, имат по-висок риск от преждевременен летален изход по каквато и да е причина.
Рисковете от високата консумация на сол
Добавянето на повече сол към храненето е често срещано, но е свързано с прекомерна консумация на натрий.
Много често се добавя сол към ястие, което най-вероятно вече е било подправено при приготвянето.
В Европа добавянето на сол към храната представлява между 6 и 20% от общия прием на сол.
Изследователите смятат, че разглеждането на този фактор може да осигури надежден начин за оценка на връзката между обичайния прием на натрий и риска от летален изход.
Дори умерено намаляване на приема на натрий чрез добавяне на по-малко сол към храната, може да подобри здравето.
По-кратка продължителност на живота
Изследователският екип е проследил повече от 500 000 участници, които са попълнили въпросник за честотата на добавяне на сол към храната в началото на проучването, без да се включва в тези показания солта, използвана за готвене.
Използвайки тестове на урината по време на проучването, учените са установили, че има пряка връзка между добавянето на сол към храната и по-високите концентрации на натрий в урината.
Участниците са били проследявани в продължение на 9 години и през това време са наблюдавани 18 474 случая на преждевременен летален изход.
Учените са установили, че в сравнение с тези участници, които никога или рядко са добавяли сол към храната си, тези, които са добавяли сол, са имали 28% по-висок риск от по-ранен летален изход - преди 75-годишна възраст по каквато и да е причина.
Проучването е установило също, че сред тези, които са добавяли сол към храната, очакваната продължителност на живота на 50-годишна възраст е била намалена с 1,5 години при жените и с 2,20 години при мъжете.
Защитно действие на плодовете и зеленчуците
Рискът от преждевременна смъртност е бил по-висок сред тези участници, които редовно консумират сол и също така консумират малко количество плодове и зеленчуци.
Следователно консумацията на зеленчуци, които са източник на калий, може да противодейства на вредното действие на натрия.
Според Световната здравна организация високият прием на натрий - повече от 2 грама/ден, еквивалент на 5 грама сол на ден и недостатъчното усвояване на калий - по-малко от 3,5 грама на ден допринасят за високо кръвно налягане и увеличават риска от сърдечни заболявания и инсулт.
Солта е основният източник на натрий в нашата диета, въпреки че натриевият глутамат също може да го осигури.
Изчислено е, че всяка година леталитетът може да бъде намален с 2,5 милиона случаи, ако глобалната консумация на сол бъде ограничена до препоръчителното ниво.
Референции:
https://www.sabervivirtv.com/medicina-general/anadir-mas-sal-comida-perjudica-salud_7409
https://academic.oup.com/eurheartj/advance-article/doi/10.1093/eurheartj/ehac208/6623278