Ново проучване е показало, че солените храни, а не сладките напитки, са най-коварният враг на здравето, особено във възрастовата група под 70 години.

 

Харвардски учени са изчислили, че 1 на всеки 10 американци умира от прекаляване със солта – почти 250 000 души на година – десет пъти повече от смъртността, дължаща се на сладки газирани напитки.


 

Според д-р Дариуш Мозарарян – епидемиолог в Harvard School of Public Health и автор на проучването, бремето на натрия е много по-тежко от това на захарта. Според него основната причина за това е, че сладките напитки могат лесно да бъдат ограничавани или избягвани, докато солта е във всичко и навсякъде.

 

Резултатите са получени след анализ на данните от 247 социологически проучвания, измерващи консумацията на сол, както и 107 клинични проучвания, изследващи ефектите на солта върху кръвното налягане и сърдечносъдовата болестност. Особено тревожно е, че най-засегната е групата на хората на средна възраст.

NEWS_MORE_BOX

 

Данните са представени на годишната среща на Американската сърдечна асоциация в Ню Орлиънс. Те, също така, показват, че много полуфабрикати съдържат опасно високи нива сол. Д-р Мозарарян обяснява, че е останал изумен колко е лесно да се прекали със солта при хранене с полуфабрикати. Според него единственият начин това да бъде предотвратено е всяко ястие да бъде готвено от нулата, за което повечето хора не намират време.

 

Изглежда, че д-р Мозарарян е доста краен по въпроса за приема на сол – той поставя горната граница на един грам на ден, което е два пъти по-ниско от препоръките на Американския Център за контрол и превенция на заболяванията. Според експертите на Центъра, настоящото изследване не измерва действителната смъртност, произтичаща от консумацията на сол, тъй като никъде по света приемът не е толкова нисък, колкото д-р Мозарарян и колегите му препоръчват.

 

Резултатите на Мозарарян тепърва ще бъдат публикувани в научната литература, след оценка от независими експерти. Засега, той отвръща на критиците си с твърдението, че работата му обективно изследва ефектите на солта върху човешкото здраве и дълголетие.