Цвеклото е една от най-полезните храни, въпреки че вкусът му не се харесва на всеки. Макар да има странен вкус обаче ползите от консумацията му и по-специално на сокът от него, прави чудеса със здравето ни. 
 
Ето и някои от безценните ползи, които редовната консумация на сок от червено цвекло води след себе си:

1. Помага в борбата с възпаленията

Пиенето на сок от червено цвекло може да бъде от полза при предотвратяването на възпаления, включително кожни от типа на акне. Този елексир помага и да се отървем от неприятни петна по кожата, както и стимулира растежа на косата.

2. Полезен е по време на бременност

100 мл сок от червено цвекло осигуряват 27% от препоръчителния дневен прием на фолиева киселина. Както е известно тя е изключително важна в периода на бременността, така че ежедневната консумация на сока е прекрасно допълнение към ежедневието на бъдещите майки. 

3. Полезен е за очите


Суровото цвекло съдържа два вида каротеноидилутеин и зеаксатин. И двата са особено полезни за очите и най-вече за ретината. 
NEWS_MORE_BOX
 

4. Полезен е за черния дроб

Бета цианинът в червеното цвекло е верен помощник в детоксикацията на черния дроб, заради верижните реакции, които предизвиква в кръвта, помагайки на организма да елиминира токсините. Освен това, спомага и за предотвратяване на натрупването на мастни отлагания.

5. Понижава високото кръвно

Според редица изследвания, сокът от червено цвекло е много ефективен при понижаване на кръвното налягане. Само една чаша от него може да намали систоличното кръвно с до 5 единици.
 
Ползите идват от естествените нитрати в цвеклото, които тялото превръща в азотен оксид. Той спомага отпускането на артериите, капилярите и вените и по този начин намалява кръвното налягане и увеличава притока на кръв.