Връзката между диетата с високо съдържание на мазнини и повишения риск от рак на дебелото черво е известна отдавна. Проучване, проведено в сътрудничество с Медицинския университет на Харвард и Масачузетския технологичен институт е показало, че мазнините, приемани с храната, пречат на имунните клетки да откриват зараждащи се тумори. 

 

Как имунната система се бори срещу рака?


Нашата имунна система ежедневно елиминира ракови клетки. Някои имунни клетки търсят белези по повърхността на клетките, за да разграничат нормалните от раковите клетки. Тези белези показват на имунната система, че трябва да се активира и да ги унищожи. Тази механизъм се влошава при спазване на диета, богата на мазнини.

 

Мазнини и повишен риск от рак на дебелото черво

В лабораторни условия учените са установили, че хранителният режим с високо съдържание на мазнини прави такива промени в клетките в червата, така че да не притежават белези по повърхността си, които имунната система да може да разграничава. Така раковите клетки се размножават без затруднения, докато не се превърнат в туморна маса. Много тумори на дебелото черво започват от полипи, които впоследствие могат да станат злокачествени.

 

Установено е, че ако се промени нивото на тези молекули за имунно разпознаване на клетките, вероятността туморната клетка да бъде разпозната от имунната защита е по-висока. При въздействие върху чревния микробиом и произвежданe на повече характерни молекули, които служат за отличителни белези, по които имунната система разпознава променените клетки, образуването на тумори на дебелото черво може да бъде предотвратено.

 

Как мазнините променят състава на чревния микробиом?

Консумацията на мазнини пряко влияе върху състава на бактериите в червата и в зависимост от бактериите, които повишават функциите на имунната система, тя може да бъде повече или по-малко ефективна. Проучване, публикувано в British Medical Journal, е сравнило влиянието на три диети с еднакво съдържание на калории, но различни пропорции на мазнини и въглехидрати, в продължение на 6 месеца.

 

Едната група участници е спазвала диета с ниско съдържание на мазнини - 20% мазнини и 60% въглехидрати, другата група е спазвала диета с умерено съдържание на мазнини - 30% мазнини и 56% въглехидрати, а третата група е следвала с високо съдържание на мазнини - 40% мазнини и 46% въглехидрати.

 

Изследователите са аналиризали фекални и кръвни проби от участниците и са установили следното:

  • При тези, които са приемали по-малко мазнини, се е бил увеличил броя на бактериите, които произвеждат бутирати - късоверижни мастни киселини, които са свързани с по-малко нискостепенно възпаление и по-малък риск от диабет тип 2.
     
  • При тези, които са спазвали диета с високо съдържание на мазнини, маркерите на възпаление в кръвта са се били увеличили. Тези маркери се използват за откриване на възпаление в тялото и често са високи при пациенти със сърдечносъдови заболявания и рак.

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/oncologia/dietas-ricas-grasas-favorecen-cancer-colon_6269

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1934590921003441?via%3Dihub