Впуснал крачка в забързания ежедневен ритъм, човек често забравя да добавя достатъчно плодове към хранителния си режим. 

 

През лятото от друга страна, един определен сочен плод се намира на почти всеки щанд в магазините за плодове и зеленчуци.


 

Става дума за подвида на прасковата - нектарината. Тя е удобна за пренасяне до офиса, в чантата или дори на плажа. По-важното обаче е, че има множество позитивни ефекти за здравето. 

 

Какви полезни нутриенти съдържат нектарините?

Водещото предимство на нектарините е ниското им съдържание на калории и мазнини, за сметка на високото на фибри, витамин С, ниацин, калий и мед. 

 

Макар тези хранителни вещества да са “акцентите” на “голата праскова”, тя впечатлява и със съдържанието на витамини А и Е, заедно с няколко витамина от група В.

 

Плодът също така е богат на фитохимикали, притежаващи антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

 

Защо нектарините са полезни за здравето?

Регулирането на телесното тегло може да бъде по-лесно, когато вместо парче торта, човек хапва нектарина. Едновременно тя е много сладка и нискокалорична (около 62.5 kcal в една нектарина). Високото съдържание на фибри, от друга страна, благоприятства усещането за ситост и редуцира преяждането. 

 

Изследвания, проведени през 2021 г., отбелязват, че витамин А и мед, съдържащи се в нектарините, са важни за поддържането на здрава и свежа кожа. Витамин А я предпазва от ултравиолетовите лъчи и допринася за нейната плътност, докато микроелементът мед стимулира “узряването” на колагена, който ѝ придава еластичност. 

 

Нектарините са способни да участват в регулиране на кръвното налягане, поради високото си съдържание на калий. По този начин те могат да участват в профилактиката на инсулти, инфаркти и исхемична болест на сърцето.

 

Съдържанието на витамин С в нектарините може да подкрепи имунната система в борбата с инфекциите по много начини.

 

Ползите от витамина за имунитета включват укрепване на защитата на кожата срещу патогени, които са болестотворни микроби. Витамин C също така повишава способността на имунните клетки да убиват патогени и намалява увреждането на тъканите в огнищата на инфекция.

 

Експертите твърдят, че плодовете с високо съдържание на антиоксиданти, като нектарините, могат да помогнат за увеличаване на дълголетието, тъй като намаляват оксидативното увреждане и стимулират метаболизма на глюкозата.

 

Референции:
1. Can eating fruits and vegetables help people to manage their weight? Centers for Disease Control and Prevention - https://www.cdc.gov/nccdphp/dnpa/nutrition/pdf/rtp_practitioner_10_07.pdf

2. Carr, Anitra C. & Maggini, Silvia . Vitamin C and Immune Function. National Library of Medicine - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707683/

3. Houston, Mark C. The importance of potassium in managing hypertension. National Library of Medicine -  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21403995/

4. Leitzmann, Claus. Characteristics and Health Benefits of Phytochemicals. National Library of Medicine - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27160996/