Препиването е свързано с оплаквания, като главоболие, мускулни болки, умора, гадене и повръщане. След прекаляване с алкохол, организъм ни се дехидратира – блокира се освобождаването на антидиуретичните хормони, с помощта на които се регулира водния баланс в тялото. 

 
През последните години навикът да се пие алкохол и то в големи количества, се разпространява все повече и навсякъде в света. 
 
Редица изследвания показват вредните ефекти от продължителната злоупотреба с алкохолни напитки. 
 
Постоянната консумация на спиртни напитки обаче може да причини увреждане на редица жизненоважни органи и развитието на заболявания, включително и на сърцето. 
 
Хроничното прекаляване с алкохола рефлектира в дългосрочен план върху артериалното налягане. Високото кръвно натоварва сърдечната дейност, което се приема като рисков фактор за заболяване, водещо до сърдечни пристъпи и инфаркт. Освен това се повишава съдържанието на триглицериди в кръвта, което отново като краен резултат води до сърдечни проблеми.    
 
Попадайки в организма ни, алкохолът се разгражда от две системи в черния дроб - алкохол дехидрогеназата и меос системата. Тази способност на двете системи е генетично детерминирана. 
 
Доказано е, че алкохолът е основен виновник за поява и развитие на чернодробни проблеми, включително цироза. Прекомерната консумация възпалява чернодробните клетки. 
 
Алкохолът не е препоръчителен и за диабетици. Те са 70% по-застрашени от летален изход от чернодробно заболяване, в сравнение с хората, които не са засегнати от състоянието, показва  проучване.
 
Известно е, че диабетът увеличава риска от чернодробно заболяване. Лошият контрол на кръвната захар може да доведе до рак или увреждане на черния дроб.
 
Поради потенциалното въздействие на алкохола върху нивата на кръвната захар и риска от повишаване на теглото, на диабетици не се препоръчва да употребяват спиртни напитки в големи количества, казва д-р Сара Уилд от Единбургския университет. 
 
Прекалената консумация на алкохол увеличава риска от рак на стомаха. Една от причините за образуването на карцином може да е свързана с ацеталдехида, който се получава от разграждането на алкохола. Ацеталдехидът е силно канцерогенно вещество.
 
Злоупотребата със спиртни напитки повишава и опасността от развитие на рак на гърдата. Жените, които пият 3-6 питиета седмично, имат 15% по-висок риск от онкологичното заболяване, показва проучване на учени от Харвардския университет. А консумиращите средно 2 чаши дневно са изложени на 51% по-висок риск.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Алкохолът влияе и на репродуктивните възможности. Счита се, че той афектира върху нивата на естроген и други репродуктивни хормони в организма, което води до нарушения в овулацията - удължава менструалния цикъл и е причина за ановулаторни цикли. При липса на овулация, яйчниците на жената не освобождават яйцеклетка и съответно зачеването е невъзможно.
 
Употребата на алкохол при мъжете е свързана с намален брой сперматозоиди и ниска скорост на движение, което означава, че по-голям процент от наличната сперма не е в състояние да направи „дълго пътуване”, за да оплоди яйцеклетката на жената.
 
Прекомерната консумация на алкохол засяга хипокампуса – дял в мозъка, който играе ключова роля при процеса на учене и паметта. Структурата на мозъка е изключително чувствителна към токсичния ефект, предизвикан от спиртните напитки, смятат учените от Universidade de Santiago de Compostela, Испания.
 
И друго изследване показва подобни резултати. 122 студента, на възраст между 18-20 години, решават поредица от езикови и когнитивни тестове.
 
Оказва се, че групата на често употребяващите алкохол студенти се справя по-слабо на тестовете, в сравнение с групата участници, която консумира алкохол в границите на нормалното. Прекаляващите със спиртни напитки студенти възприемат по-трудно нова информация, спомнят си по-малко думи и запомнят с около 4% по-малко от разказаните им истории. 
 
Но, консумацията на алкохол в умерени количества, и до 2-3 пъти седмично, може да бъде полезна за здравето. Мъжете имат по-голяма способност да разграждат алкохола. Препоръчителната доза за силния пол е 30-35 мл концентрат, а за жените – 20-25 мл. 
 
Може да се изведе и следната таблица за допустимата умерена доза алкохол, според вида напитка:
  • 385 мл обикновена бира,
  • 150 мл вино,
  • 45 мл ликьор,
  • 30 мл твърд алкохол.