На повечето хора, които са се опитвали да спрат цигарите, е ясно, че след отказване от вредния навик се появява нов проблем – необуздания глад и бързо покачващото се тегло.

 

Доказано е, че никотинът потиска апетита. Това е и основен аргумент на пушачите с проблемно тегло да не се откажат от цигарите.

 

Освен това, пушенето ускорява метаболизма и гори калории. Спирането на цигарите неминуемо води до забавяне на метаболизма и оттам до качване на килограми.
 


 

В търсене на отговор на въпроса защо след спиране на цигарите, наддаваме на тегло, учени насочиха вниманието си към генната експресия. Очевидно тютюнопушенето стимулира гени, участващи в разграждането на мазнините.


Изследванията показват, че в сравнение с непушачите, при група здрави пушачи е установена по-висока активност на AZGP1-гена в клекти от дихателните пътища. Предвид ролята му в разграждането на мазнините и контролирането на телесната маса, това може да бъде причина за по-ниското тегло на любителите на никотина, в сравнение с непушачите. Също най-вероятно е отговорно и за наддаването след спиране на цигарите.


Разнообразни причини са изтъквани в тази насока. Известно е, че след прекратяване тютюнопушенето се набляга на закуските. Едновременно с това и метаболизмът се забавя. При изследвания с мишки бе установено, че AZGP1 е отговорен за контрола на теглото. При кахексията, свързана с онкозаболявания, активността му също е повишена.


Разбира се, тези данни не означават, че повишението на теглото е само въпрос на генетика. Със сигурност в патогенезата участват и модифицируеми фактори като храненето и движението.