Ябълка или шоколад? Това е въпросът. Ястията често могат да бъдат източник на дилеми между желанието и реалния хранителен прием.

 

Самоконтролът може да не е единственият фактор при избора на храни според ново изследване.


 

Човешкият мозък първо ще обработи информацията за вкуса, преди да вземе под внимание здравната информация.

 

Това предполага проучване от Университета Дюк, публикувано в сп. Nature.

 

Статията описва ползите за здравето, които вкусът има в процеса на вземане на решения.

 

Винаги сме предполагали, че хората правят лош избор на хранене поради предпочитанията си или лошия самоконтрол, пояснява Николет Съливан, съавтор на изследването.

 

Оказва се, че не става въпрос само за самоконтрол. Свързаните със здравето параметри се отчитат по-бавно от мозъка. На него му отнема повече време, за да включи тази информация в процеса на подбор.

 

Това научно откритие е разкрито в проучване, което включва 79 млади възрастни със средна възраст 24,4 години.

 

Те са били помолени да не консумират храна четири часа преди началото на изследването.

 

След това са оценили наличните закуски според техния вкус, ползите за здравето и желанието си и след това са избирали храни между двойки възможни комбинации.

 

В края на опита на участниците е била предложена една от избраните от тях храни.

 

По време на това проучване изследователите не само са наблюдавали избора на младите хора, но и са определили времето за вземане на решения.

 

След това те са забелязали, че на участниците им отнема средно около 400 милисекунди, за да интегрират информация за вкуса, преди да вземат решение срещу 800 милисекунди за информация, свързана с хранителния прием.

 

Отделете време да се храните здравословно

 

Много решения се вземат бързо, особено когато става въпрос за пазаруване в супермаркета.

 

Въпреки това, борбата с консумацията на вредна храна не е загубена.

 

Половината от участниците в проучването са получили реклама преди изследването, подчертавайки важността на здравословното хранене.

 

Тези участници е било по-малко вероятно да изберат нездравословна закуска.

 

Учените са идентифицирали и начин за по-добър избор на храна: забавяне на процеса на вземане на решения.

 

Когато на участниците им е отнело повече време, за да обмислят възможностите си, те са склонни да избират по-здравословната храна.

 

Вместо да инвестираме в здравословни храни, едно решение за нездравословната храна може да е отделянето на повече време да помислим за избора си на храна.

 

За много хора здравната информация идва твърде късно в процеса на вземане на решения – в сравнение с информацията за вкуса – за да насочи избора към най-здравословния вариант.

 

Източници:

https://www.science-et-vie.com/corps-et-sante/cerveau-le-gout-avant-la-sante-63748

https://www.nature.com/articles/s41562-021-01154-0