Някой световни кухни се базират на пикантния вкус, например индийската. Хората твърдят, че именно лютивия вкус прави храната много по-вкусна, други пък проронват по сълза-две и стоят настрана. Много време, се е смятало, че именно заради горещия, понякога „болезнен“ вкус, пикантното е вредно. Като разгледаме съдържанието на лютите чушки, основна съставка в пикантните храни и подправки, откриваме вещества, които имат благоприятен ефект върху здравето. Нови проучвания също подкрепят предимствата на пикантната храна.


Веществото, стоящо зад пикантната сензация, се нарича капсаицин. Това е природен химичен дразнител, който в големи дози може да причини чувство за изгаряне, дори и по кожата. Той се произвежда като вторичен метаболит в лютите чушки, най-вероятно, за да изпълнява защитна функция. Хората имаме друга идея обаче.


В лютите чушки се срещат също така немалко количество витамини и минерали, например важният антиоксидант – витамин С, а също и витамин К, важен за кръвосъсирването. Пример за електролит в съдържимото на лютата чушка е калият, който е важен за цялото тяло и особено много за сърцето.
Хора, консумиращи люти чушлета, имат намален риск от сърдечносъдови заболявания и рак, твърдят проучвания, представени пред Американската кардиологична асоциация.Антивъзпалителните, антиоксидантните, противораковите и контролиращите метаболизма фактори се дължат именно на веществото капсаицин.


За проучването били сравнени хранителните записи на 570 000 човека от САЩ, Италия, Китай и др. При сравнението на тези, консумиращи люти чушки с тези, в чиито режим те се съдържат, учените открили, че при вторите сърдечносъдовите заболявания са с 26% по-малко, смъртността от рак е намалена с 23%, а общата смъртност с 25%.


Предполага се също, че лютите чушки подпомагат и отслабването, предпазват стомаха и червата от язви и подсилват имунитета. 


За учените резултатите били изненада, но още веднъж показали, че диетата има значение за общото здравословно състояние на организма. Въпреки това, не е желателно да се прекалява с консумирането на люти чушлета. Не са изяснени точните механизми, които водят до представените резултати, затова с хипотезата не трябва да се прекалява. Следващата стъпка за учените е по-задълбочено проучване на случаен принцип, потвърждаващо сегашните резултати.

 

Източник: 
Medical Xpress