Лимонът е яркожълт, цитрусов плод с кисел вкус. Оригинално произлизащ от териториите на Азия, лимонът сега е широкорапзпространен из цял свят. Вкусът на лимона е популярен и плодът има много форми – освен като суров, може да се консумира и под формата на сок или в лимонада. В готварството лимонът може да се изстиска върху ястие, за да добави свеж вкус и лека киселинност. Корите на лимона също се използват в кухнята, и се продават като подправка, освен че се използват за направата на конфитюр.

 

Цитрусът придава разпознаваем приятен вкус на всичко, към което е добавен, но носи и множество благоприятни за здравето ползи. Неговото високо съдържание на витамини, минерали и други полезни вещества дават на организма множество преимущества и подобряват цялостната му функция.



1. Подпомагат здравето на сърцето
В лимоните се съдържа значително голямо количество витамин С. Този витамин не може да се произвежда в организма и трябва да се набави. Носи ред ползи за здравето, като една от тях е, че намалява рискът от сърдечни заболявания и инсулт. Само един лимон съдържа 31 милиграма витамин С. Това е половината необходимо количество от витамина за деня. Освен витамин С, фибрите в лимона също допринасят за намален риск от сърдечни заболявания – изследвания сочат, че те могат да намалят нивата на холестерол в кръвта.

 

2. Предпазват бъбреците
Камъните в бъбреците са често срещан проблем и могат да доведат до усложнения като блокаж на отделителната система. Лимонената киселина служи за повишаване на нивото на pH в урината, както и увеличаването на обема ѝ. По този начин лимона може да предотврати образуването на камъни в бъбреците. 

 

3. Помага за усвояването на желязо
Липсата на желязо в организма се свързва със състоянието анемия. При анемията не се произвеждат достатъчно червени кръвни клетки. Лимонът съдържа малко количество желязо, но има голямо наличие на витамин С и лимонена киселина. Тези вещества подсилват функцията на организма да усвояват желязото от други храни, предпазвайки го от анемия.

 

4. Намаляват риска от рак
Множество вещества, които се съдържат в лимона имат антиракови свойства. Изследвания сочат за D-лимонен като едно такова вещество. 

 

5. Подобрява храносмилането
От гледна точка на хранителни вещества, в един лимон се съдържат само 10% въглехидрати, от които повечето са фибри. Фибрите подобряват чревното здраве и храносмилането. Някои изследвания сочат, че подобреното храносмилане може да намали нивата на кръвна захар в организма.
 

Референции:
Willett, W. (2001, June 19) The effect of fruit and vegetable intake on risk for coronary heart disease. Retrieved 2023, May 25 from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11412050/
Assimos, D. (2008, March 22) Quantitative assessment of citric acid in lemon juice, lime juice, and commercially-available fruit juice products. Retrieved 2023, May 25 from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18290732/
Galan, P. (2008, May) Relationship between iron status and dietary fruit and vegetables based on their vitamin C and fiber content. Retrieved 2023, May 25 from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18469253/
Crankshaw, D. (1993, July) Effects of D-limonene on hepatic microsomal monooxygenase activity and paracetamol-induced glutathione depletion in mouse. Retrieved 2023, May 25 from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8237062/