Кафе, сирене, кашкавал, бекон, хляб и дори шоколад - тези и други храни всъщност са дом на милиони микроорганизми. Те притежават характерни благоухания, вкусове, цветове и текстури, които са изцяло плод на дейността на бактерии и гъбички, живеещи в тези храни или участвали в производството им.
 
Огромен брой от микробите (около 99%) са напълно безобидни за човешкото здраве. Единият процент патогенни (болестотворни) микроби е сред най-силните заплахи за оцеляването на множество бозайници, като хората, но също и на птици и други животни. Всички те са развили естествена поведенческа реакция – вида на особено мръсен предмет или обстановка действа отблъскващо. Изгнилата плът, например има отвратителен вид и мирис, предотвратяващ поглъщане и възможно натравяне. 
 
За щастие, ако по храната първи се появят невредящите микроби – те могат да удържат настъпленията на зловредните патогени. Добър пример е парче месо, оставено на стайна температура: предлага идеалната комбинация от топлина, влага и телесна температура. 
 
Прибяването на значителни количества сол към оставеното месо води до по-бързо развитие и размножоване на толерантни към солта безвредни бактерии, което ги прави по-конкурентно способни от чувствителните към сол бактерии. Осолявано редовно, месото може да продължи ферментационните си процеси до превръщането си в значително по-траен салам. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Прадедите на съвременния човек въвели подобни процеси на контролирано разваляне на храната преди хиляди години с цел нейното продължително съхранение, но днес, той се използва за много по-специализирани цели: гъбичките например, се изхранват със захарнити и скорбялни съединения, намиращи се в тестото и „оригват“ - отделят газ, образуването на балончета водещи до раздуване на тестото.  
 
Още по-екзотична трансформация настъпва, когато гъбичните микроорганизми биват захранени с какао. Те го разграждат само частично, премахвайки горчивите на вкус полифеноли и участвайки в богатия и сложлен вкус на шоколада
 
Ферментиралите храни като туршии, кисело зеле, сауеркраут, соев сос, комбуча, кисели краставички, прошуто и др. са важни за човешкото здраве, действат като мощен пробиотик който подпомага стомашно-чревния баланс, подобрява храносмилането и усилва имунните защити на организма.
 
За допълнителна информация прилагаме следното видео: