При промяната на сезоните много голяма част от хората имат нужда от допълнителен тласък от енергия, за да могат да се справят с ежедневните си задължения.

 

Често това идва под формата на кофеин, който можем да си набавим от кафе, чай или енергийни напитки.


 

Установено е, че 85% от хората консумират на ден поне една напитка, съдържаща кофеин, със среден дневен прием от 165 mg кофеин, еквивалентен на този, съдържащ се в почти две чаши кафе.

 

За възрастните кафето е най-често срещаният източник на кофеин, следвано от чай, сода, енергийни напитки и различни видове храни.

 

Как кофеинът ни ободрява и ни помага да се преборим с умората след тежък ден или безсънна нощ?

Когато консумираме кофеин, той се абсорбира през стомашно-чревния тракт, преминава в кръвта, транспортира се из тялото и лесно преминава в мозъка.

 

В зависимост от спецификите при всеки човек, концентрациите в кръвта достигат максимум от 15 минути до два часа след консумация.

 

Метаболизмът на кофеина също варира при всеки човек, като отнема два до 12 часа, за да намалее наполовина.

 

Когато концентрациите в кръвта достигнат пик, е вероятно да се почувства характерния ефект на кофеина: повишаване на енергията и бдителността.

 

Причината за това явление е, че кофеинът блокира специфични рецептори в мозъка, които медиират съществени функции като сън, възбуда, когнитивни способности, памет и учене.

 

Когато тези рецептори работят както обикновено, това забавя мозъчната дейност, причинявайки сънливост или липса на концентрация.

 

Въпреки това, при консумация на кофеин, тези рецептори се блокират и освобождаването на химически медиатори или невротрансмитери е засегнато.

 

Това временно премахва умората и насърчава бдителността.

 

По-конкретно, блокадата на специфични рецептори в базалните ганглии – област на мозъка, свързана с множество важни функции като емоции, когнитивни сподобности и различни начини на учене – може да бъде от ключово значение за осъществяване на този пост-кофеинов тласък.

 

Важно е да се отбележи, че някои хора могат да изпитат безпокойство, нервност или да усетят сърцебиене след консумация на кофеин, което може да компенсира ползата от неговите енергизиращи ефекти.

 

Източник:

medicalxpress.com