Понякога човек може да получи проблеми с храносмилането, което да причини различни стомашни неразположения. Затова в такива случаи може да се консумират храни, които да подобрят обработването на храната. 


Киселото мляко е храна, която в продължение на хилядолетия благоприятства здравето на човек. Трябва да се отбележи, че колкото по-близко е до естественото получаване на продукта, толкова повече е наличен полезният му ефект. Киселото мляко съдържа някои бактерии, които определяме като пробиотици. Те са благоприятни за здравето на червата, тъй като участват в процеса на разграждането на храните и формирането на имунитета.

 


С какво можем още да допълним менюто ни при стомашни неразположения? Добавете плодове. Например ананас. В него се съдържа витамин С, имащ значение също за доброто храносмилане и най-вече преодоляванена възпалителните процеси в организма. Освен него обаче ананасът включва една специфична съставка - бромелаин. Този ензим подпомага разграждането на храни, богати на протеини.


Папаята също съдържа храносмилателен ензим - папаин, който подпомага разграждането на богата на протеини храна. Папаята е богат източник и на витамин А, В, С. Плодът може да ограничи оплаквания като подуване на корема или киселини. Полезен е и срещу появата на констипация.


Семената от копър са популярни с действието си да намаляват подуването и газовете. Те облекчават болезнените стомашни спазми, свързани с консумацията на неподходяща или нездравословна храна. Семената от копър помагат и за стимулиране производството на храносмилателни ензими.


Ябълките са плод, който съдържа разтворими и неразтворими фибри, подпомагащи бързото преминаване на отпадъчните продукти през храносмилателния тракт, но също и осигуряват храна за полезните бактерии в червата. 


Авокадото изобилства от мононенаситени мазнини, които са полезни за здравето на тънките черва. То подпомага лечението на колит, язви и възпалителни процеси в червата. Авокадото подхранва пробиотичните бактерии, които живеят в храносмилателния тракт, което пък намалява запека и тежестта в стомаха.