Кариерата постепенно може да ни лиши от тънката талия. Учени установяват, че жените, които работят допълнително, имат по-слаб контрол върху теглото си и са склонни към напълняване.

 
Продължителното стоене в офиса отнема от времето за физически упражнения, приготвяне на домашна храна и сън. В резултат, рискът от напълняване и затлъстяване значително се увеличава. 
 
Проучването на Центъра за здраве и икономика в Университета Монаш, Мелбърн, открива, че жените, които работят повече от 49 часа в седмицата, са склонни и към вредни навици, като тютюнопушене и употреба на алкохол. 
 
Учените анализират данните на 9276 жени на възраст 45-50 години за период от 24 месеца.
 
За това време 55% от участничките наддават тегло, като то се увеличава средно с около 1,5%.
 
Жените, натрупали най-много излишни килограми, работят повече от 35 часа седмично. 
 
Резултатите сочат още, че 65% от участничките консумират алкохол в „рискови“ количества. 36% от тях не практикуват никаква форма на спорт.
NEWS_MORE_BOX
 
Изтощението от екстра часовете в офиса води до липса на енергия, тонус и желание за двигателна активност. Преумората влияе и на качеството на съня, подчертава изследователският екип. 
 
Резултатите са публикувани в сп. International Journal of Obesity.
 
Проучване на Лондонския медицински университет показа, че стресът на работното място също е причина за затлъстяване. Колкото по-голямо е напрежението в офиса, толкова по-висок е рискът от наднормено тегло, казва д-р Ерик Брунер от изследователския екип. 
 
Наднорменото тегло, от своя страна, предразполага към диабет и кардиоваскуларни заболявания.