Какаото и горските плодове са богати на полифеноли. Горските плодове съдържат и една специфична група флавоноиди – антоцианини, които укрепват ендодела на кръвоносните съдове срещу възпаление. Какаото от друга страна включва редки фенолни киселини и флавоноли, в това число и флаван-3-оли. То е добър източник на метилксантин теобромин, който за разлика от кофеина има по-малък психоактивен ефект, но освен това действа понижаващо на кръвното налягане.


Ретината на очите е силно васкуларизирана тъкан с висока метаболитна и кислородна потребност, благодарение на която можем да виждаме.  Доказано е, че полифенолните флавоноли и антоцианини са полезни за ендоделната функция и мозъчния кръвоток.


Учени от Университета Комплутенсе де Мадрид провеждат изследване, в което изучават ефектите на тези съставки върху зрителната острота и способността на окото да се адаптира за виждане в тъмното. Основната им констатация от проведените изследвания е, че остротата на зрението значително се подобрява при консумация на какао и отделно на горски плодове. Това те отдават на флавонолите и теобромина. 


Относно остротата на зрението при междинно осветление и адаптацията на окото за виждате в тъмнина показателите не остават променени. Изследователите смятат да проведат още изслевания, с които да потвърдят получения ефект на тези съставки на какаото и горските плодове за зрението. Целта им е да изведат хранителни продукти, които да препоръчат за поддържане и подобряване на зрителната острота.
Констатациите на екипа са поместени в Journal of Functional Foods.


Участниците в изследването им са приемали ежедневно по 2,5 г какао или 174 мг хомогенизиран прах от червени горски плодове. Те дават информация, че общото съдържание на флаванол в какаото е 1,5 мг/г, а общото съдържание на антоцианин в праха от червени плодове е 3,2 мг/г.
Били са включени общо 37 души, 17 жени и 20 мъже, на възраст между 18 и 27 години. Контролната група е приемала напитка от мляко. 

 

Полифенолите са с доказани антиоксидантни, противовъзпалителни и вазоактивни свойства. Физиологията на зрението и здравето на очите се влияят от хранителни фактори. Част от тях влияят на притока на кръв и кръвното налягане на очите, което повляява зрителната функция. 

 

Диетичните фактори могат да повлияят на зрителния сигнал на ниво трансдукция, било то при активирането на родопсин чрез действието на светлината или при регенерирането му. 


Многократно изследователи са констатирали, че полифенолите в какаото и горските плодове имат защитен ефект срещу сърдечносъдови и неврологични състояния. 


Зрението обикновено е силно засегнато от окислителни процеси и тези компоненти, които могат да достигнат до ретината и ги неутрализират могат да бъдат от голяма полза за съхранение на зрението. 


Полифеноли като епикатехин и епикатехин-30-галат е доказано, че преминават през кръвно-ретиналната бариера, което показва потенциала им да въздействат благоприятно на здравето на очите. 


Освен това антоианините са показали, че защитават клетките на ретината от причинените от ултравиолетовите А лъчи увреждания. 


При пациенти с късогледство с астенопия, лечението с пречистени високи дози антоцианини изглежда подобрява субективните зрителни симптоми и контрастната чувствителност, измерена при условия на ниска осветеност.


Други видове полифенолни флавоноиди, като катехини и проантоцианидини от гроздови семки, са показали, че подобряват зрителната адаптация към ниска осветеност и като цяло визуални показатели и до голяма степен са доказали антиоксидантен и вазорелаксантен ефект при различни нива на тъканите.

 

Източник:

The acute effect of cocoa and red-berries on visual acuity and cone-mediated dark adaptation in healthy eyes - ScienceDirect