Фибрите са особено здравословна съставка на храната ни. Ако храненето ни днес не беше бедно на тях едва ли специалистите щяха да ни обръщат внимание, колко е необходимо за здравето да се погрижим за достатъчния им прием през деня. Фибрите не са свързани само с това да улеснят перисталтиката на червата ни и ни помогнат да преодолеем един широкоразпространен проблем при съвремения човек констипацията. Когато се храниш на крак, нерегулирано, хапваш повече обработени храни, е нормално червата да страдат, освен че само по себе си тази храна е „куха“ – дава енергия, без засищане и без ценен градивен материал за организма.


На ден е необходимо да приемаме с храна 25 г фибри за оптимални ползи за здравето.


Какво правят фибрите в организма ни?1. Първо, те забавят процеса на усвояване на храната от организма. Това означава, че храната ще се усвои в по-естествено темпо и което е по-важното от нея ще се освобождава енергия за по-продължителен период.


2. Храната с фибри създава усещане за засищане по-бързо, което означава, че не поемаме излишни количества. Това изключително много помага за поддържане на фигурата, за контрола на теглото при склонност от напълняване и е важно предимство, което може да осигури успех да програмата за отслабване1.

 

Един от сигурните начини да се отслабне, всъщност е да се осигури разнообразно хранене през деня в подходящото количество калории и консумация на храни, богати на фибри и повече белтъчини2.


3. Затова че фибрите правят усвояването на храната по-бавно, стойностите на кръвната захар са по-стабилни. Това намалява риска от нарушения на метаболитните процеси, на обмяната на въглехидратите и риска от развитието на диабет. В дългосрочен план, това намалява и рисковете, засягащи здравето на кръвоносните съдове и сърцето.


4. Фибрите, освен това допринасят и за намаляване на стойностите на лошия холестерол в кръвта. Оттам те още веднъж по индиректен начин подпомагат сърдечносъдовото здраве, в това число и поддържането на нормалните стойности на кръвното налягане.


5. Фибрите са два вида: разтворими и неразтворими. Неразтворимите са тези, които помагат на чревния тракт да се поддържа чист и редовен. Разтворимите задържат вода, издуват, правят чревния пасаж по-мек, забавят усвояването на храната.


Разтворими фибри се съдъжат в ябълките, морковите, крушите, ягодите и горските плодове, варивата, овесените ядки и др. Неразтворими  - в ядките, кафявия ориз, пълнозърнестите брашна, целина, карфиол, зеле и др.


За да работи най-добре плана ни, включващ фибри, е добре да предвидим при всяко хранене да приемаме достатъчно количество. Например при 5-кратно хранене да се осигуряват по 5 г фибри.

 

При междинните закуски това количество може да се набави с 30 - 40 г ядки или плод. Закуската би било добре се състои от количество бавно усвоими въглехидрати, които и съдържат фибри. За обяд или вечеря задачата е решeна с гарнитура зелен фасул например или салата. Зеленчуковите ястия също са добър източник на фибри.