Яйца, оцет и олио, или друга растителна мазнина – това е основният състав на майонезата, независимо дали домашно приготвена, или купена. Какво тогава би могло да я превърне във вредна храна? Опасността в случая идва не от съставките, а от съотношението между тях.

 

Изчислено е, че поне 80% от съдържанието на майонезата се пада на мазнините в състава й. Дори да се ползва най-чистата и безобидна растителна мазнина, това е твърде голямо съотношение на фона на това какво количество майонеза ядем обикновено. 80% от него са чисти мазнини, по-голяма част от които са наситени и трансмазнини, и холестерол. Нещо повече – калкулацията показва, че 100 г майонеза съдържат грубо 700 ккал, идващи само от мазнините. Това означава, че една супена лъжица майонеза носи почти 100 ккал. Трудно е да си представим друг толкова калоричен сос или овкусител.


 

Така, дори минималните количества консумирана майонеза може да станат източник не само на излишни калории и мазнини, но и на други потенциално опасни вещества. Факт е, че в промишленото производство на майонеза често се включват и консерванти, оцветители или сгъстители, които също биха могли да крият здравен риск.

 

Основният риск, който прекомерната консумация на майонеза крие, е асоцииран с пораженията върху сърдечносъдовата система. Високото количество холестерол, наситени и трансмазнини е сериозен предразполагащ фактор за развитие на атеросклероза и последващите последствия – високо кръвно налягане, диабет, инфаркт и др. Изчислено е, че редовната консумация на продукти, богати на този тип мазнини, може да повиши дългосрочния риск за сърцето и съдовете с около 20%. Дори малкото количество редовно консумирана майонеза може да е опасно за здравето. Напомняме, че опасността при нея идва не от съдържанието, а от съотношението на съставките. С малко количество майонеза може да приемем много повече опасни мазнини, отколкото със същото количество други, богати на липиди хранителни продукти.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Все пак, факт е, че майонезата съдържа и полезни за здравето вещества. Макар и малко количество на общия фон, в състава на майонезата присъстват витамин Е, витамин К, калий, омега-3 и омега-6 мастни киселини.

 

Тези нутриенти идват основно от яйцата, които задължително следва да са пресни. За да се набави достатъчно количество от тези безспорно полезни продукти обаче, трябва да се консумира голямо количество майонеза, с което вредите от нея биха били много по-отчетливи, отколкото ползите. На фона на направения анализ на състава й, експертите по здравословно хранене определят майонезата повече като вредна, отколкото като вкусна или полезна храна.