В световен мащаб над 650 милиона души са засегнати от затлъстяване и 1,9 милиарда са с наднормено тегло според Световната здравна организация - СЗО, което представлява 39% от възрастните над 18-годишна възраст.
Затлъстяването значително повишава риска от диабет, рак, сърдечносъдови и други заболявания.
При възрастни затлъстяването се определя при индекс на телесна маса над 30 или повече.
Според проучване, публикувано в списание Cell Metabolism, рисковете от затлъстяването могат да се увеличат с времето, ако вечеряме късно.
Установено е, че късното хранене намалява изгарянето на калории, увеличава глада и предизвика промени в мастната тъкан - фактори, които могат да допринесат за наддаване на тегло.
Късната вечеря също може да повлияе на нивата на хормоните, които регулират апетита - лептин и грелин.
Защо е важно кога вечеряме?
Храненето четири часа по-късно променя нивата на глад, променя начина, по който изгаряме калории след хранене и начина, по който се съхраняват мазнините, поясняват учените.
Препоръчително е да се вечеря в 18 часа, отколкото в 22 часа.
За целите на проучването учените са проследили 16 пациенти с наднормено тегло или затлъстяване на възраст между 20 и 60 години.
Участниците са попълнили два лабораторни протокола:
- При първия участниците са вечеряли в 18:00 часа;
- При втория - участниците са вечеряли 4 часа по-късно - в 22 часа;
Две до три седмици преди начало на всяка програма пациентите са си лягали и са се събуждали по едно и също време.
В същото време са се проследявали нивата им на глад, апетита им, редовно са им били вземани кръвни проби, проследявана е била телесната им температура и енергийния разход.
Резултатите са показали въздействието на вечерята след 22 часа върху глада и нивата на хормоните, които регулират апетита лептин и грелин:
Нивата на хормона лептин, който сигнализира за ситост – са били по-ниски през следващите 24 часа след храненето при тези, които са вечеряли в 22 часа, в сравнение с тези, които са вечеряли в 18 часа.
По-късното хранене е по-малко засищащо.
Обратно, нивата на грелин - хормонът, който стимулира апетита, са били по-високи през деня при участниците, които са вечеряли в 22 часа.
По-късното хранене увеличава апетита и желанието за храна веднага след събуждане.
Изследователите също са установили, че участниците, които са вечеряли по-късно, са изгаряли по-бавно калории.
Това проучване е показало влиянието на късното хранене върху контрола на апетита и телесното тегло.
Референции:
https://www.eurekalert.org/news-releases/966718?
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36198293/