Ядките са отличен източник на белтъчини, ненаситени мазнини, фибри, минерали, витамини и фитохимикали. Консумацията на комбинация от три различни ядки, в порция от 42 грама на ден, е свързана със значителни ползи здравето. Те допринасят за понижаване на сърдечносъдовия риск, осигуряват контрол на метаболитния синдром и телесното тегло. Това се дължи на високото им съдържание на фибри и полифеноли. Освен това, те осигуряват пребиотична активност, модулират състава на чревния микробиом - повижават популациите на полезните чревни бактерии и елиминират патогените. Това се дължи отчасти и на съдържанието на съставки с антиоксидантен потенциал.

 

Промените в чревния микробиом водят до метаболитни изменения в чревния тракт и кръвообращението. Триптофанът е есенциална аминокиселина, която участва в процесите на синтез на серотонин - “хормонът на щастието”. Около 90% от този хормон се образува от чревните клетки и се освобождава в кръвообращението. Процесът се регулира от чревния микробиом. Освен това, той е важен елемент в производството на биактивни метаболити, които са свързани с регулацията на имунните функции. Нарушенията в тези метаболитни пътища са характерни за заболявания като диабет, инсулинова резистентност, сърдечносъдови заболявания и дисрегулация в имунния отговор. Наличието на метаболити на триптофана осигурява понижаване на сърдечносъдовия риск. Освен това, те допринасят за превенция на диабет, притежават противовъзпалителни и невропротективни свойства.


 

Проучване, публикувано в Nutrients, е показало, че консумацията на комбинация от три различни ядки, между които бадеми, кашу, лешници, макадамия, пекан, шамфъстъци и орехи, като част от нискокалорична диета, е довела до понижаване на нивата на възпалението в организма. Установено е, че метаболизмът на триптофана е бил нарушен при пациенти със затлъстяване. Редовната консумация на комбинацията от три от посочените ядки води до значително намаляване на кръвното налягане, което е ключов елемент от контрола на сърдечносъдовия риск. Тъй като тези ядки са богати на триптофан, по този начин се осигуряват по-високи нива на серотонин в кръвта, което допринася за регулиране на настроението, съня и храносмилането.

 

Метаболитите на триптофана имат ценни ползи за сърдечното здраве, тъй като те намаляват възпалението, което е водеща причина за атеросклероза и сърдечни заболявания. Тази комбинация от ядки осигурява високи нива на желязо, магнезий, фосфор, цинк, мед и витамин Е. Шамфъстъците са богати на фитостероли, калий и каротеноиди, които допринасят за добро здраве на съдовете и поддържане на оптимални нива на липидите в кръвта. Бразилските орехи, от друга страна, съдържат селен, който осигурява защита на организма от оксидативния стрес и допринася за поддържане на добро здраве на имунната система. Пеканите са богати на мед, който има ключово значение за регулиране на кръвната захар и поддържане на здравето на щитовидната жлеза. Бадемите също са ценни източници на високи количества антиоксиданти, фибри и протеини. Проучванията са показали, че включването на порция от 42 грама ядки на ден в диетата за намаляване на телесното тегло допринася за оптимизиране на процеса на горене на мазнини и отслабване.

 

Референции:

https://www.mdpi.com/2072-6643/15/3/569