Рибеното масло съдържа омега-3 мастни киселини, които се срещат в морската риба и някои растения. То е богато на витамин D, което се синтезира в кожата при излагане на слънце.


Рибените масла оказват положителен ефект при пациенти с множествена склероза заради защитните ефекти върху мозъка и нервната система. Според проучване рибените масла в комбинация с нискокалорична диета, могат да намалят риска от развитие на рак на простата. По време на бременност, консумацията на рибено масло, може да намали вероятността от развитие на депресия след раждането.

 


Специалистите твърдят, че яденето на риба с високо съдържание на омега-3 два или три пъти седмично, може да бъде от голяма полза за здравето. Препоръчва се получаването на мастните киселини чрез храна, а не като се приемат добавки.


В друго проучване, проведено през 2007г., се твърди, че рибените масла помагат при психически проблеми, особено при хиперактивен синдром. Положително е и влиянието върху децата.


Приемът на омега-3 мастни киселини подобрява паметта на младите хора. Те могат да предпазят също така сърцето си по време на стрес, а при честа консумация на мастни киселини, се понижава рискът от инфаркт. Според изследвания хората, приемащи рибено масло за повече от месец, имат по-добра сърдечносъдова функция.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Препоръчва се консумацията на мазна риба поне два пъти седмично. Мазните риби, богати на омега-3 мастни киселини са: херинга, сьомга, сардини, пастърва, скумрия и др. Алтернативни на рибеното масло са: лен, конопено семе, спирулина, орехи, чиа, пресен босилек, спанак и др.


Доказано е, че диетата с високо съдържание на риба, омега-3 масла, плодове и зеленчуци, намалява риска от деменция и болестта на Алцхаймер.


Приемът на омега-3 масла трябва да бъде умерен, тъй като се крият някои рискове. Една от причините е, че омега-3 маслата могат да повлияят на кръвосъсирването, да предизвикат нежелани реакции като стомашно-чревни проблеми, а онези, които имат алергия към риба, могат да бъдат изложени на риск. Затова е необходимо разнообразно хранене в умерени количества.