Установено е, че намаленият прием на калории подобрява здравето и продължителността на живота.

 

Изследователи от Университета в Йейл са установили, че умереното ограничаване на приема на калории намалява производството на протеин, наречен SPARC, който след това овладява вредното възпаление и подобрява здравето при възрастни хора.


 

Това може да бъде нов подход за удължаване на продължителността и качеството на живота.

 

Проучването е публикувано в сп. Immunity.

 

Проучването е извършено след друго научно изследване, публикувано по-рано тази година, което е идентифицирало ключовите ползи за здравето от умереното намаляване на калорийния прием.

 

За целите на научната работа, известна като цялостна оценка на дългосрочните ефекти от намаляването на приема на енергия - CALERIE, някои участници са намалили приема на калории с 14% за две години, докато други са се хранили както обикновено.

 

След това изследователите са проследили дългосрочните ефекти върху здравето.

 

По-конкретно, учените са анализирали данните от изследванията, за да идентифицират молекули, които са отговорни за положителните ефекти от намаляването на калориите и които биха могли да бъдат бъдещи мишени за терапевтично лечение.

 

Намаляването на калориите забавя стареенето

Търсейки генетични промени в мастната тъкан на участниците след една и две години, изследователите са открили, че тези, които са консумирали по-малко калории, са имали намалени количества протеин, наречен SPARC - секретиран протеин, богат на цистеин - който е свързан със затлъстяването, диабета, и възпалението.

 

Тъй като възпалението има ключова роля в свързаните с възрастта промени в здравето, целта на изследването е била да се проследи дали ограничаването на приема на калории е свързано с този протеин SPARC чрез контролиране на възпалението и имунните реакции.

 

За да се установят ползите от SPARC за намаляване на възпалението, изследователите са проучили какви ефекти има този протеин върху имунните клетки и здравето при лабораторни модели.

 

Те са установили, че SPARC предизвиква възпаление чрез превръщане на противовъзпалителни имунни клетки, наречени макрофаги, в провъзпалително състояние.

 

Въпреки това намаляването на производството на SPARC от мастните клетки при лабораторни модели намалява възпалението, подобрява метаболизма и удължава продължителността и качеството на живота им с напредване на възрастта.

 

Вече има все по-добро разбиране за това как SPARC влияе върху възпалението и здравето, като действа върху макрофагите.

 

Това може да бъде полезна цел за проследяване на ползите за здравето от ограничаването на калориите.

 

Референции:

https://dx.doi.org/10.1016/j.immuni.2022.07.007