Разбира се, когато кажем шоколад най-малкото се сещаме за черното нагарчащо изкушение... Или пък не? Въпрос на израстване на вкуса е да откриеш сладостта и изтънчеността му върху рецепторите си, а това изкушение си заслужава, защото наред със захарите и мазнините, които няма как да не съдържа в някакъв минимум, поемаме куп антиоксиданти, полезни за здравето ни.


Казват, че черният шолода е полезен за сърцето, тъй като е богат на флавоноиди, които и имат антиокдантно действие.


Все още не е изяснен механизмът защо какаовите флавоноиди влияят на кръвното налягане и го понижават. Вероятно, това се дължи на антиоксидантния им противовъзпалителен ефект и свойствата на тези съединения да разреждат кръвта и да отпускат кръвоносните съдове, от което и зависи понижаването на артериалното налягане, споделя проф. д-р Дана Хънес, старши диетолог в Медицинския център на UCLA и преподавател в Училището по обществено здраве Филдинг пред Insider.Флавоноидите повлияват и нивата на холестерола в кръвта, като увеличават добрия HDL. Известно е, че тези липопротеини с висока плътност абсорбират лошия LDL холестерол, което няма как да не се отразвя благоприятно на сърдечносъдовото здраве и не само.


От изследване през 2007 г. се установява, че при консумиращите черен шоколад е по-малка вероятността от повишено кръвосъсирване, което отново е обвързано с позитивен ефект за кардиоваскуларното здраве.


Несъмнено, положителното въздействие върху кръвното налягане и кръвосъсирването прави черния шоколад удачен за включване в режим на хранене продукт, целящ редуциране на сърдечносъдовите инциценти, каквито са инфарктът и инсултът.


Ако все още имате съмнения, трябва да знаете, че през 2017 г. е направен един голям мета-анализ на 5 проучвания, които изследват връзката между консумацията на черен шоколад и риска от сърдечносъдови заболявания и категорично заключенията са, че при умерена такава рискът пада.


Когато една храна помага на сърцето, тя със сигурност е полезна и за мозъка – флавоноидите допринасят за увеличаване притока на кръв в него. Това означава повече кислород за невроните и по-бързо извеждане на токсините от централната нервна система. Подобно поддържане на тези процеси предпазва мозъка от невродегенеративни състояния и колко хубаво е да запазим бързия си ум за по-дълго. 


Според малко проучване от преди две години флавоноидите могат да преминат кръвно-мозъчната бариера и могат да окажат положителен ефект върху електрическата мозъчна активност. Това се отразява благоприятно на концентрацията и паметта. Достатъчно е ежедневно да се хапват само по 7 г черен шоколад.


Флавоноидите и полифенолите в черния шоколад са от значение и за предотвратяване на редица хронични заболявания, сърдечносъдови и диабет тип 2, заради противовъзпалителните им свойства. Те се отразяват особено благоприятно на състоянието на сърцето, белите дробове, черния дроб и мозъка.


Флавоноидите и полифенолите са антиоксиданти, което означава, че се справят с увреждащото действие на свободните радикали в организма, получили се в резултат на жизнените процеси, замърсители или ултравиолетова радиация. Оксидативният стрес е виновник за грешките в ДНК и израждането на клетките. Е, полифенолите в черния шоколад определено са един от силните врагове на стреса и при това са много – 1664 мг на 100 г. 


И, за да си направите равносметка колко всъщност е по-полезен черният шоколад от млечния, трябва да знаете, че в негорчивия полифенолите са 236 мг за същото количество – къде е едното, къде другото количество?!


Според експертите истински здравословният шоколад съдържа 80% какао, от който може да се консумира по 20-30 г на ден.


Черният шоколад може да помогне на здравето, но трябва да сте наясно, че ефектът му би се отразил само, ако консумацията на други сладки изкушения и вредни храни се намали. Иначе, няма как да се получи...