Кълновете се считат за най-живата и пълноценна храна, която човек може да консумира. Те са нискокалорични, лесносмилаеми и са ценен и важен източник на фибри, полезни вещества и енергия.

 

Редовната консумация на кълнове подпомага отслабването, но оказва и цялостно благотворно действие върху здравето на организма. Тяхното приготвяне е лесно с обикновени съставки, които присъстват във всяка кухня. Често кълновете са наричани супер храна, която подпомага борбата с килограмите, естествените детоксикиращи процеси в тялото и тонизират тялото.


 

Супер лесна за приготвяне салата от кълнове може да осигури нужната дневна доза протеин и енергия. Кълновете са храна с изключително ниска калорийна стойност. Хранейки се с кълнове, изпитваме ситост за по-дълго време. Тази храна значително потиска апетита. Редовната консумация на кълнове намалява риска от констипация.

 

Кълновете подобряват метаболизма. Покълналият боб и други бобови култури съдържат много есенциални ензими, които тялото не може да набави чрез други храни. Приемът на тези ензими значително подобрява метаболизма. Кълновете, които са богати на протеини са предпочитана храна от спортистите и бодибилдърите. Те подпомагат растежа на мускулите и тяхното възстановяване.

 

Кълновете действат благоприятно върху храносмилането. Богатите на фибри кълнове подобряват цялостното храносмилане и подпомагат изпразването на червата като по този начин се предотвратява запека. Ензимите в състава на кълновете помагат за правилното разграждане на хранителните вещества и така се подобрява усвояването на важните нутриенти.

 

Те усилват дейността на имунната система. Кълновете, богати на витамин С, засилват съпротивителните възможности на организма и му помагат в борбата с инфекциите. Те имат антиоксидантно действие и неутрализират вредите, причинени от свободните радикали, което гарантира по-добро здраве.

 

Кълновете са чудесна храна за хора с анемия. Тази суперхрана е източник на желязо и мед, микроелементи, които са есенциални при състояние на анемия. Те подпомагат червените кръвни клетки да транспортират кислород в цялото тяло.