Суровият спанак съдържа аминокиселини, желязо, йод, калий, магнезий, манган, каротин, фолиева киселина, витамин А, С, К, Е и В комплекс. Минералите в него спомагат за балансирането нивото на рН в тялото. Когато се обработва, зеленчукът губи много хранителни вещества, поради което е препоръчително да се консумира в сурово състояние. Той има следните предимства.


Спанакът укрепва костите

Спанакът е богат на витамин К, калций, магнезий, калий и витамин D, които са важни за поддържането на костите здрави. Благодарение на тях може да се попречи развитието на остеопороза. Минералите са от съществено значение за костите и зъбите.


 

Спанакът укрепва зрението

Той съдържа бета-каротин, зеаксантин, лутеин и хлорофил – всички те са отговорни за подобряване на зрението. Според няколко проучвания съединенията спомагат за предотвратяване на дегенерация на макулата и катаракта, които са заболявания, причиняващи слепота. Бета-каротинът също може да предотврати сърбеж в очите и сухота.

 

Спанакът е полезен за сърцето

Витамин С в спанака предотвратява сърдечносъдовите заболявания. Наличието на лутеин в зеленчука предотвратява удебеляването стените на артериите, като така се намалява риска от сърдечни пристъпи. Спанакът е полезен и за превенция от инфаркт, но също подпомага лечението на сърдечните заболявания, свързани с отлагането на мазнини. 

 

Спанак – за по-добър сън

В резултат от редовната консумация на спанак и то в по-големи дози, може да се появи чувство за сънливост. Това се дължи на високите нива на цинк и магнезий в листния зеленчук, които ускоряват съня. В допълнение, магнезият също помага за по-бързото заспиване и отпускане на тялото.

 

Спанакът е полезен за кожата

Подобно на много листни зеленчуци, спанакът е богат на минерали и витамини, които насърчават здравия тонус на кожата. Витамин А в спанака помага на кожата да бъде хидратирана, като предотвратява сухотата и някои кожни състояния като акне и псориазис. Благодарение на зеленчука се увеличава производството на колаген, което намалява появата на фини линии и бръчки. Това се дължи и на присъстващите в него антиоксиданти, които помагат за възстановяване на кожата.