В продължение на хиляди години гроздето е било използвано в някои култури като лекарство. Всяко от тези малки плодчета е пълно с над 1600 съединения - и много от тях могат да подобрят здравето.

 

Гроздето е пълно с витамини, минерали и антиоксиданти. Диета, която е богата на плодове и зеленчуци, е свързана с намален риск от различни състояния, включително сърдечни заболявания, диабет, рак и затлъстяване. Подобно на други плодове и зеленчуци, гроздето е добър източник на фибри и вода.


 

Ползи от консумацията на грозде

 

Гроздето съдържа мощни антиоксиданти, известни като полифеноли. Смята се, че те имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Един от тях е ресвератролът. Съдържа се в люспите на червеното грозде. Лабораторни изследвания показват, че ресвератролът може да забави или предотврати растежа на тумори в лимфата, черния дроб, стомаха, гърдата, дебелото черво, рак на кожата и левкемия.

 

Друго естествено противовъзпалително средство, което се среща в гроздето, е флавоноидът кверцетин. Той също може да помогне за предотвратяването или забавянето на растежа на рака.

 

Тъй като гроздето е чудесен източник на витамин С, може да помогне на имунната система да се бори срещу бактериални и вирусни инфекции.

 

Смята се, че полифенолите в гроздето, като ресвератрол, имат антиоксидантно, понижаващо липидите и противовъзпалително действие, което може да помогне за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Те могат да постигнат това чрез предотвратяване на натрупването на тромбоцити и намаляване на кръвното налягане и риска от неправилен сърдечен ритъм. Високият прием на калий се свързва с намален риск от инсулт, защита срещу загуба на мускулна маса и запазване на костната минерална плътност.

 

Гроздето има нисък гликемичен индекс, което означава, че няма да повиши кръвната захар. Всъщност проучванията показват, че хранителните вещества в гроздето могат да намалят нивата на кръвната захар и да повишат чувствителността към инсулин, което може да помогне на тялото да използва глюкозата.*

 

Гроздето съдържа антиоксидантите лутеин и зеаксантин, които могат да помогнат за поддържане здравето на очите. Смята се, че неутрализират нестабилни молекули, известни като свободни радикали. По този начин те могат да намалят оксидативния стрес и увреждането на ретината и да помогнат за предотвратяване на катаракта и други състояния.

 

Гроздовите семена са богати на витамин Е, който помага на кожата да остане гладка и хидратирана. Други съединения в гроздето могат да помогнат за предотвратяване на акне и да увеличат притока на кръв към скалпа за по-здрава коса.

 

Високото съдържание на вода в гроздето може да помогне на храносмилателната система да работи по-гладко. Гроздето също е пълно с фибри. Те поддържат редовната перисталтика и намаляват риска от запек.

 

Люспите на гроздето са с високо съдържание на мелатонин, химично съединение, което може да подобри съня. Мелатонинът облекчава безсънието и може да помогне за стабилизиране на настроението.

 

Източници:
https://health.clevelandclinic.org/health-benefits-of-grapes/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/271156#nutrition

https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-health-benefits-of-grapes

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25612477/