Маслините са с високо съдържание на витамин Е и други антиоксиданти. Богати са на мононенаситени, полиненаситени мазнини, омега-3 и омега-6 мастни киселини. Те са изключително полезни, тъй като:


1. Подобряват здравето на очите 

Порция маслини съдържа 10% от препоръчителния дневен прием на витамин А, който е от важно значение за здравето на очите. Витамин А се счита за ефективен срещу катаракта, дегенерация на макулата, глаукома и други очни заболявания, свързани с възрастта.


 

2. Подобряват здравето на мозъка

Маслините спомагат за намаляване на оксидативния стрес, причинен от възпалителни процеси в тялото. Маслините съдържат витамин Е, антиоксидант, свързан с подобрена когнитивност. Редовната консумация на маслини е свързана и с по-нисък риск от болестта на Алцхаймер.

 

3. Подобряват кръвообращението

Растителните съединения в маслините увеличават производството на азотен оксид, подобрявайки функцията на кръвоносните съдове. Така се насърчава притока на кръв към тъканите. Някои видове маслини също могат да осигурят до 25% от необходимото количество желязо за организма, който е важен минерал, спомагащ за доставянето на кислород до органите.

 

4. Намаляват сезонните алергии

Маслините са известни със своите противовъзпалителни ефекти, които потискат алергиите. Те действат и като антихистамини, намаляващи възпалителните процеси в белите дробове. Затова се счита за важно маслините да се консумират преди да е започнал сезонът на алергиите.

 

5. Предотвратяват остеопорозата

Маслините съдържат полифеноли, които могат да помогнат за предотвратяване на загубата на костна маса в напреднала възраст. Полифенолите насърчават здравето на костите. В допълнение, хидрокситирозолът, антиоксидант открит в маслините, също помага за превенция от загуба на костна тъкан. Той е ефективен и за лечение на симптомите на остеопорозата.

 

6. Подобряват здравето на кожата и косата

Мастните киселини и антиоксидантите в маслините подхранват и хидратират кожата и косата. Витамин Е, който съдържат маслините, е мощен антиоксидант, предпазващ кожата от ултравиолетовите лъчи и предотвратяващ появата на фини линии и бръчки по лицето. Олеиновата киселина в тях допълнително подобрява външния вид на кожата и косата.