Всеки, който е хапвал от т.нар. рулца от раци, предлагани широко в хранителните магазини, може да се „похвали“, че успешно е заблудил стомаха си за вида на храната, която яде. Истината е, че това, от което са направени рулцата от раци, няма общо с рачешкото месо, а е само негово подобие – имитиращ продукт. Имитиращ успешно вкусовите, но не и хранителните му качества.

 

Продуктът, от който се приготвят търговските рулца от раци, е достъпен, лесен за приготвяне и с ниска хранителна стойност.


 

Истинското рачешко месо, подобно на повечето морски продукти, е богато на белтъчини и бедно на въглехидрати. Проучванията показват, че съдържанието на рулцата от раци от магазина е точно обратното. Те са богати на въглехидрати и калории и едновременно с това са с много ниско съдържание на протеини.

 

По-задълбоченото проследяване състава на рулцата от раци показва, че те са приготвени от гелообразна паста от фино смлени рибни продукти. Тя обаче съставлява малка част от общата маса, в която преобладават добавени нишесте, изкуствени оцветители и ароматизатори, които да имитират качествата на истинското рачешко месо.

 

Този състав на рулцата от раци е причина те често да се посочват като еквивалент на кренвиршите по отношение на силно процесирания си състав и метод на производство.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Полезни или вредни са рулцата от раци с имитиращо месо?

Тези хранителни продукти не може да се определят директно като вредни, но трябва да се отбележи, че в състава им липсват по-голяма част от полезните вещества, откривани в истинското рачешко месо. Освен по-ниското съдържание на белтъчини, те се отличават и с пренебрежимо слабо присъствие на селен, цинк, магнезий, йод, витамини А, В12 и D, за разлика от истинските морски раци.

 

Затова дилема тук на практика няма – ако ви се хапва рачешко, заложете на по-скъпия, но автентичен и наистина полезен продукт. Единствен позитив на имитиращите рулца от раци е фактът, че те може да се хапват като заместител на истинските морски храни от хора, които са алергични към ракообразни.