„Има доста причини, поради които си заслужава да включите цвеклото в менюто си“ казва диетологът Джена Волпе1. Цвеклото може да се използва в профилактиката срещу високо кръвно налягане, за увеличане на кислорда, получаване на доза ценни антиоксиданти. 


Цвеклото е богат източник на фибри, манган, мед и фолат. Едни от полезните в него хранителни вещества. Въпреки че го свързваме със сладост, този корен съдържа изненадващо много протеини и почти никакви мазнини. 


Цвеклото е храна, която се консумира предимно през есента и зимата. Може да обогати салата, може да се добави към супа или ястие или здравословен фреш. 



Сокът от цвекло е изключително полезен за хората с и склонни към високо кръвно налягане, тъй като има ефекта да разширява кръвоносните съдове. А всяко разширяване на кръвоносните съдове действа понижаващо на кръвното налягане. Не бива да се забравя, че високото кръвно налягане е основен рисков фактор за инфаркт и инсулт. 


Този ефект се дължи на наличието на нитрати в цвеклото, според преглед от Biomolecules, декември, 2018 г.3 Благодарение на тях може да се повиши ефективността на спортната тренировка, издръжливостта и се увеличи интензивността на упражненията. (Frontiers in Nutrition, май, 2021 г.)15


Също заради нитратите могат да се подобрят когнитивните способности и се подобри защитната срещу невродегенеративни заболявания. От малко проучване представено в Nutrients, юли, 2019 г. , консумацията на богатия на нитрати сок от цвекло се свързва с подобрените познавателни способности при млади и по-възрастни хора.


Това се случва заради повишаване нивото на азотен оксид – биоактивна форма на нитрата – в кръвта, което подобрява притока на кислород към мозъка. С напредването на възрастта такова качеството на храната е повече от нужно. 


Нитратите се съдържат естествено в много плодове и зеленчуци. Използват се и като хранителни добавки от хранително-вкусовата индустрия, като се влагат в меса и сирена. За разлика от основния им растителен източник, вторите повишават риска от рак Antioxidants, март, 2020 г.4


Фибрите са ценни за здравето в няколко направления. Поддържат здрав чревния микробиом, който спомага регулирането на възпалителните процеси в организма, имунната функция, холестерола и кръвната захар и дори настроението. 6


На ден е препоръчително да се приемат между 21 до 38 г фибри5, като трябва да се отбележи, че съвременният човек си осигурява едва половината от посоченото количество. 


Със сто грама цвекло могат да се осигурят 2,8 г фибри.2 


В цвеклото се съдържат вещества – беталаини, пигментите, на които се дължи специфичния му цвят. Високата концентрация на беталаини в цвеклото има противовъзпалителни свойства, което може да да облекчи болките в ставите, от значение в профилактиката на сърдечносъдовите заболявания, рак и диабет. (Harvard Health Publishing) 9


От изследване на учени е станало ясно, че беталаините имат противовъзпалителна активност при остеоратрит. Human Nutrition and Metabolism, септември, 2021 г. 10


И тъй като днес честотата на чернодробните заболявания нараства, а черният ни дроб е един от най-важните ни органи, трябва да се знае, че заради наличието на бетаин, цвеклото е най-полезната храна за него. В проучване се установява, че бетаинът има положителни ефекти върху чернодробните маркери при пациенти с неалкохолна мастна чернодробна болест. (Current Research in Nutrition and Food Science, ноември 2019 г.) 11


Беталаините и антоцианините в цвеклото са едни от най-силните антиоксиданти, предпазващи от оксидативен стрес. (Frontiers in Physiology, декември 2018 г.) 12


Цвеклото е богат източник на полифеноли, флавоноиди, нитрати, които имат антиоксидантни, противовъзпалителни и противоракови свойства. (Journal of Cancer Prevention, 2021 г.) 13


Хранителният режим, богат на антиоксиданти, подпомага защитата на клетките от оксидативния стрес, което допринася за превенцията на рак. (Национален институт на рак, САЩ)14

 

Референции:

1. https://wholeisticliving.com/about-me/
2. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169145/nutrients
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6316347/
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7139399/
5. https://www.health.harvard.edu/blog/should-i-be-eating-more-fiber-2019022115927
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8153313/
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8155490/
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6683255/
9. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/understanding-acute-and-chronic-inflammation
10. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666149721000086
11. http://www.foodandnutritionjournal.org/volume7number1/beetroot-supplementation-on-non-alcoholic-fatty-liver-disease-patients/
12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6288353/
13. https://www.jcpjournal.org/journal/view.html?doi=10.15430/JCP.2021.26.1.1
14. https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/antioxidants-fact-sheet

15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8155490/