Пролетта е идеалното време, в което да запълним някой дефицит в организма с плодове и зеленчуци, които изобилстват на пазара. Цинкът е един от елемнтите, който прави много повече за тялото ни, отколкото предполагаме. Той играе важна роля в поддържането на нормалната функция на имунната система, спомага за растежа на клетките. Също така е необходим за разграждането на въглехидратите и повишаване ефективността на инсулина. 

 

Цинкът се смята за втория по значимост минерал  в тялото, след желязото. Възрастните мъже се нуждаят от 11 мг цинк дневно, докато жените – по 8 мг. За бременните е препоръчително да увеличат приема, като това става след консултация с лекар. 


 

Червените меса, най-вече телешкото и агнешкото, както и черният дроб, съдържат най-много цинк. Много сезонни плодове и зеленчуци също са богати на минерала. Затова, вместо да наблягаме на добавките, които все пак са химия, можем да си го набавим чрез онова, което ни дава природата. 

 

Авокадо е сред най-добрите източници на цинк сред плодовете и зеленчуците. В едно средно авокадо има около 1,29 мг цинк, което е около 11,7% от препоръчителната дневна доза. Към него може да прибавим някакви семки, които също са богати ан цинк. В 1 г печени семки от тиква има 2,17 мг цинк (19,7% от препоръчителната дневна доза), а в 28 г сусамови семена има около 2,8 мг цинк. 

 

Зеленолистните зеленчуци са пълни с цинк и други полезни витамини и минерали. Например спанакът, който след сваряване съдържа над 1 мг цинк. В замразеният има значително по-малко количество. След този зеленчук се нарежда зеленият фасул. В една средна купичка зелен фасул има малко над 1 мг цинк, което се равнява на над 9% от препоръчителната дневна доза. Можем да го приготвяме на пара, за да запазим по-голяма част от полезните в него вещества.

NEWS_MORE_BOX

 

Подобно на зеления фасул, грахът също съдържа голямо количество цинк. В чаша варен замразен грах има около 1 мг цинк, което е около 9,1% от препоръчителната дневна доза. Да не забравяме броколите – в една чаша пресни броколи има около 0,7 мг цинк, а във варените по-малко – около 0,50 мг. 

 

От плодовете, нарът е най-богат на минерала. Половин чаша с рубиненочервените му зрънца, крие около 0,3 мг цинк. Един цял плод пък съдържа 0,99 мг. Сушените смокини също се препоръчват при дефицит на цинк в организма. В тях има близо 0,82 мг от минерала или 7,45% от препоръчителния дневен прием. Други сушени плодове, богати на цинк, са сливите – 0,77 мг на една средна чаша.