Медът се консумира от човека със сигурност поне от 8000 години, откогато датира първото доказателство за това - пещерна рисунка в Испания.


Медът обаче не е просто храна, десерт или подсладител. Той се е използвал широко в народната медицина. В Аюрведа например са го давали при храносмилателни проблеми, в Египет са го прилагали при кожни язви, като днес научни проучвания документират, че той има противовъзпалителен и обезболяващ ефект при лечение на рани. В съвремието се прилага в хранителната, козметичната и фармацевтичната индустрия и масово се използва за облекчаване на симптомите при инфекции на горните дихателни пътища, като има научни данни, че действително подобрява възпаленото гърло.


80% от съдържанието на меда са естествени захари, глюкоза  фруктоза, 18% са вода и 2% минерали, витамини, протеини и полени. Естествено заради високото количество на захари, медът е натурален „енергиен бустер“.Предимството му в сравнение със захарта, освен неговия натурален произход, е, че гликемичният му индекс е малко по-нисък от рафинираната алтернатива. Това означава, че от лъжица мед ще вдигнете кръвната глюкоза с една идея по-бавно и съответно, тя ще падне по-бавно, отколкото от същото количество бяла захар.


Медът обаче има и едно допълнително предимство: заради бързо освобождаващата се глюкоза в него и по-бавно освобождаващата се фруктоза, дава по-голяма издръжливост при продължителна физическа активност, например при колоездене. 


Независимо от натуралния произход на меда и неговите предимства пред захарта, медът е сладък и експертите не препоръчват да се консумира повече от 30 г дневно


Здравословните ползи на меда се дължат не само на наличието на полезни витамини и минерали в него – витамини от В група, витамин С, както и полифеноли и други антиоксиданти, а на антибактериалните му свойства като цяло. Той традиционно се използва като антисептик и това се дължи и на наличието на водороден пероксид в състава му.


Медът е идеално средство за излизане от махмурлук, тъй като фруктозата ускорява окисляването на алкохола от черния дроб. Британците не случайно след тежка вечер за закуска хапват препечена филийка с мед, което им е препоръчано като полезно и ефективно от Кралското общество на химиците. 


Има данни, че медът може да помогне за намаляване на киселините и диарията. Действа и срещу алергии, но само, ако задълго се задържи в устата, иначе солната киселина в стомаха убива това му действие. Специалисти не препоръчват налагането му директно върху открити рани, тъй като той може да съдържа бактерии, които да влошат състоянието им – няма как да се търси този ефекта при нестерилни условия.


Медът може да бъде средство, което унищожава бактерии – например в меда манука от новозеландски произход се съдържа метилглиоксал, който има доказано мощни антибактериални свойства, и в същото време е добър пребиотик – защото захранва с фрукто-олигозахаридите си добрите чревни бактерии. 


Източник:
https://www.mirror.co.uk/lifestyle/honey-now-superfood-status-lots-23157118