Киселите краставички не отстъпват място пред пресните, тъй като са изключително богати на витамини като А, С, К, минерали – калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий и манган.

 

Киселите краставички са естествен източник на антиоксиданти


Освен всички витамини, които краставичките съдържат, те са богати и на биоактивни съединения, осигуряващи антиоксиданти. Така се намаляват вредите, причинени от свободните радикали, които реагират с клетките и повреждат ДНК. Чрез консумацията на кисели краставички, тялото се предпазва от радикалните атаки, като същевременно се подобрява общото състояние на организма.

 

Краставичките подобряват функциите на храносмилателно-чревния тракт

Киселите краставички са богати на вода, фибри и пробиотични бактерии, които подобряват функциите на червата. Благодарение на това, те помагат за движението на храната и предотвратяват появата на запек. Могат да се включат дори в диетичното меню, тъй като са нискокалорични и много богати на вода.


Краставичките са с високо съдържание и на фибри, които стимулират стомашно-чревния тракт и подобряват храносмилането. Тези вкусни зеленчуци предпазват също обвивката на стомашните стени от киселини, което помага за намаляване вероятността от рак на стомаха

 

Краставичките помагат за контрол на диабета

Хронично повишената кръвна захар може да доведе до диабет тип 2. Киселите краставички са с малко калории и въглехидрати, което ги прави идеална храна за диабетици. Смята се, че оцетната киселина в тази зимнина, е отговорна за подобряване на нивата на хемоглобин, свързан с контрол на нивата на кръвната захар. В едно проучване дори е установено, че хората, които ги консумират в комбинация с хляб, са с по-ниски нива на кръвна глюкоза. За възползването от потенциалните ползи на краставичките, те могат да се добавят и към порция салата или риба.

 

Краставичките намаляват сутрешното гадене при бременните

Гаденето по време на бременността и особено през първото тримесечие може да се облекчи с редовната консумация на кисели краставички. Техният остър аромат и кисел вкус освен че намаляват гаденето, възстановяват чувството за апетит. Според изследвания киселите краставички потискат подуването и възпрепятстват повръщането