Независимо дали смятате домата за плод или зеленчук, той се услажда на мнозина и обогатява организма ни с полезни витамини и минерали. От чисто ботаническа перспектива доматът е плод, въпреки че се добави основно към солени ястия. И това добавяне става по множество разнообразни начини. Освен в суров вариант, какъвто намираме в една шопска салата например, доматът може да се преработи и включи в сосове за различни ястия. Използва се в яхнии, паста, супи и множество други храни. Може да се намери пресен, но често се продава и в консерви, под формата на сосове и дори сушен.

 

Освен наслада от характерния си вкус, доматът носи и ред ползи за здравето. Ето някои от тях:


 

1. Укрепва функцията на сърцето и кръвоносната система, както и подобрява имунната система и намалява риска от възпаление

Доматът съдържа високи нива на ликопен, бета-каротин и хлорогенна киселина. Това са каротеноиди или пигменти, които имат различни ползи за организма.
Ликопенът е този пигмент, който придава на домата характерния му червен цвят, но той има и други полезни свойства. Проучвания сочат, че ликопенът може да спомогне за сваляне нивата на вреден холестерол в организма. 
Бета-каротинът действа като антиоксидант, който предотвратява оксидативния стрес. Той намалява риска от хронични възпаления и сърдечни заболявания. 
Хлорогенната киселина е силен антиоксидант. Има проучвания, които свързват това вещество с намалени нива на кръвно налягане.


2. Намалява риска от рак
Ликопенът в качеството си на каротеноид предпазва организма и от ракови заболявания. Проучвания са открили връзката между високите нива на ликопен и намаленият риск от рак. Всички каротеноиди, които се намират в доматите, във високи нива защитават жените от рак на гърдата. Други проучвания сочат за връзка между консумацията на домати и намален риск от ракови образувания на простатата, стомаха и белите дробове.

 

3. Подобряват здравето на кожата
Растителни вещества като ликопен могат да предотвратят слънчеви изгаряния. Едно проучване сочи, че ежедневната консумация на домати и зехтин могат да намалят риска от слънчеви изгаряния с 40%.

 

4. Диетичен продукт – ниска калорийна стойност и помага на храносмилателната система
В един домат основното съдържание е вода – над 90%. Останалото е въглехидрати и фибри, като фибрите са полезни за храносмилането и подпомагат чревната микрофлора с полезни бактерии. Освен това в един домат има по-малко от 20 калории, което го прави подходящ за хранителни режими, целящи редуциране излишните килограми.

 

Референции:
Harris, G. (2010) An update on the health effects of tomato lycopene. Retrieved 2023, May 31 from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22129335/
Porrini, M. (2006, April ) Effect of a tomato-based drink on markers of inflammation, immunomodulation, and oxidative stress. Retrieved 2023, May 31 from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16569044/
Comstock, G. (2002, May)
Prospective study of carotenoids, tocopherols, and retinoid concentrations and the risk of breast cancer. Retrieved 2023, May 31 from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12010859/
Tokimitsu, I. (2005, September) Antihypertensive effect of green coffee bean extract on mildly hypertensive subjects. Retrieved 2023, May 31 from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16419643/