Ароматът, който чесънът придава на всяка храна, в която се влага е причина да е толкова широкоразпространен. Чесънът се разглежда като зеленчук и намира място в много готварски рецепти. Освен в храната, той се използва и като лек заради силните си полезни свойства. Луковият зеленчук съдържа множество съединения, витамини и минерали, които носят на организма защита от заболявания и укрепване на организма. Представяме ви 6 ползи за здравето, които чесънът носи:


1. Диетичен продукт
Една скилидка чесън съдържа по-малко от 5 калории. За сметка на това в нея има голямо наличие на витамини В6 и С, както и на манган. Витамин В6 спомага за доброто развитие и поддържане на нервната система, а витамин С действа като антиоксидант и може да намали кръвното налягане. Манганът е минерал, който участва във формирането на костите и съединителните тъкани в организма.


2. Предпазва от настинка
Чесънът може да подобри функцията на имунната система. Луковият зеленчук има добър ефект срещу настинка. Някои проучвания сочат, че при консумация на чесън рискът за настинка е с 63% по-нисък в сравнение с плацебо.



3. Намалява кръвното налягане
Високото кръвно налягане може да бъде регулирано чрез консумация чесън заради витамин С, както и други полезни съединения в зеленчука. Проучване е открило, че екстракт от чесън може бъде толкова ефективен колкото лекарство против кръвно налягане. 


4. Намалява холестерола
При случаи на висок холестерол, консумацията на чесън може да намали нивата на LDL - „лошия“ холестерол, до 15%. Проучванията сочат, че чесънът няма ефект върху HDL - „полезния“ холестерол, в организма.


5. Удължава живота и намалява риска от деменция
С напредването на възрастта организмът става все по-застрашен от оксидативен стрес – увреждания на клетките, които могат да доведат до хронични заболявания. Антиоксидантите, които се съдържат в чесъна, спомагат за предотвратяване на оксидативния стрес.


6. Служи за детокс
В чесъна се съдържа сяра. Тя предпазва организма и, по-конкретно, органите от увреждания, свързани с токсичност от тежки метали. Проучвания сочат, че чесънът може да намали нивата на олово в кръвта до 20%, както и да намали симптомите от натравяне с опасни за организма метали.
 


Референции:
Josling, P. (2001, July) Preventing the common cold with a garlic supplement: a double-blind, placebo-controlled survey. Retrieved 2023, May 29 from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11697022/
Qureshi, A. (2013, September) Effects of Allium sativum (garlic) on systolic and diastolic blood pressure in patients with essential hypertension. Retrieved 2023, May 29 from 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24035939/
 Ernst, E. (2000, September) Garlic for treating hypercholesterolemia. A meta-analysis of randomized clinical trials. Retrieved 2023, May 29 from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10975959/
Shakeri, M. (2012, May) Comparison of therapeutic effects of garlic and d-Penicillamine in patients with chronic occupational lead poisoning. Retrieved 2023, May 29 from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22151785/