Замразените плодове и зеленчуци не изглеждат особено добре при размразяване и мнозина смятат, съдейки по външния им вид, че губят твърде много от полезните си вещества в процеса. Това оставя пресните като по-питателни и полезни. Вярно ли е това?
 
Масовата продажба на замразени храни започва през 20-те години на миналия век, като пионер в полето бил Кларънс Бърдай. Той копирал технологията за бързо замразяване от инуитите, които съхранявали храната си за дълги периоди от време, без тя да губи своите вкусови качества. Възможно най-бързото замразяване предотвратява образуването на големи ледени кристали в храната, които разкъсват клетките на хранителните тъкани и ги лишават от вкусовите им качества и множество полезни свойства.
 
В съвремието, технологията е силно усъвършенствана, най-често се използва бланширане преди флаш-замразяване. В процесите не се използват химикали за третиране на продуктите.
 
Повечето хора се безпокоят, че замразяването води до загуба на много полезни вещества и полезност на продуктите, но не обръщат внимание на факта, че пресните плодове и зеленчуци също губят голяма част от тях. Грахът, например, губи над 50% от наличният си витамин С от 24 до 48 часа след събиране.
 
NEWS_MORE_BOX
 
По време на изследване в Калифорнийският университет, учени изследват хранителните качества на различни пресни и замразени зеленчуци и плодове (царевица, броколи, спанак, моркови, грах, зелен фасул, ягоди, къпини и др.). Не били установени никакви съществени разлики в качеството на храните, концентрацията им на питателни вещества, витамини, минерали или в тяхната полезност.
 
Някои вещества се срещат дори по-често в замразените продукти. Спрямо пресните продукти, нивата на витамин С били значително по-високи в замразените царевица, фасул и къпини. Преснят грах съдържал повече витамин В от замразинеят, при броколите положението е обратно.
 
Количеството диетични фибри и биодостъпни минерали не се променя значително между пресни и замразени плодове и зеленчуци.
 
Данните от изследването са свободно достъпни в Journal of Agricultural and Food Chemitry, 19.12.2014