Още от ранна детска възраст, човек проявява предпочитания към сладкия вкус. Торти, сладкиши, сладолед, безалкохолни напитки, сокове, всички напитки с високо съдържание на захар, са дневният хранителен прием на мнозина. Отрицателните ефекти на системната и прекомерната консумация на захар, са известни и свързани с хронични и дегенеративни заболявания като затлъстяване, диабет, хиперхолестеролемия, рак.

 

Основното предимство на естествените и изкуствени заместители на захарта е, че те доставят сладък вкус с малко или никакви калории, като могат да се консумират и от хора с диабет.


 

Предимства на захарните заместители

 

Те не оказват влияние върху телесното тегло. Повечето заместители на захарта не складират калории в телата ни. Въпреки това, тяхната употреба трябва да се извършва с мярка. Подходящи са за диабетици.

 

Повечето от тези подсладители са идеални за хора, които страдат от диабет, защото консумацията им не води до увеличаване на кръвната захар.

 

Примерни заместители

  • Захарин

Използва се като подсладител от 1879 г. Захаринът е 200 до 700 пъти по-сладък от захарта. Няма калории.

Прилага се широко в хранително-вкусовата промишленост за производство на сладкиши, напитки, готови плодови сокове.

Изследвания сочат за вероятен риск от развитие на рак на пикочния мехур, което на този етап е непотвърдено от клинично изучаване.

 

  • Аспартам

Аспартама не съдържа калории и е в пъти по-сладък от захарта. Той губи своята сладост, когато се нагрява, затова не се използва за храни, които изискват готвене при високи температури. Въпреки противоречивите мнения, няма изследване, сочещо вреда от приема му.

 

  • Ацесулфам К

Това е друг некалоричен заместител на захарта. Също доста по-сладък от нея. Той е термично стабилен и може да се използва за печени храни.

 

  • Сукралоза

Много проучвания я нареждат в безопасните некалорични подсладители. Сукралозата издържа на топлинна обработка.

 

NEWS_MORE_BOX

 

  • Фруктоза

Това е "захарта" на плодовете, която носи същите калории. Фруктозата е широко използвана в предишни години като неин заместител. Не се счита за идеален подсладител, тъй като се свързва с повишен синтез на мастна киселина в организма, който води до увеличени нивата на холестерол, както и увеличаване на пикочната киселина, повишаване на мазнините в черния дроб и риска от диабет. В безопасната си форма монозахаридът се извлича от плодовете.

 

  • Стевиол гликозиди

Те са естествените съставки на растението стевия от Южна Америка. Стевията е 200 до 400 пъти по-сладка от захарта. Счита се за напълно безопасна и подходяща за диабетици, тъй като не повишава кръвната захар.

 

В заключение може да се каже, че консумацията на заместителите на захарта е по-безопасна за човешкото здраве и може да допринесе за положителни резултати в здравословното хранене и контрола на телесното тегло и кръвната захар. Освен подсладителите, храни като мед, сироп от агаве и меласа, могат да се използват в малки количества, за да се получи желаният сладък вкус, заместващ захарта.