Повечето хора са наясно, че консумацията на твърде много захар и продукти, съдържащи захар може да доведе до повишена глюкоза (кръвна захар), нарушения в отделянето на инсулин и затлъстяване. С времето, те водят до развитието на сърдечносъдови заболявания, диабет и рак.
 
За съжаление, значително по-малка част от населението е запозната с факта, че излишните за тялото количества захар не само увеличават вероятността от развитието на хронични заболявания, но водят и до хранителни нарушения. Поради завишената глюкоза се понижава количеството витамини и минерали, което може да премине от кръвта в тъканните клетки.
 
Един от първите засегнати нутриенти, е жизненоважният витамин С. Човекът е един от малкото бозайници, които не са способни да произвеждат витамина в телата си и има нужда от редовният му прием. Както витамин С, така и глюкозата използват едни и същи механизми за транспорт в кръвта. Когато глюкозата е завишена обаче, тя се конкурира за транспорт с витамина, забавя и силно ограничава абсорбцията му от нуждаещите се тъкани и клетки. 
 
Без достатъчно витамин С достигащ клетките, тялото страда от понижена имунна функция и потискане на тъканната регенерация. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Магнезият е необходим на почти всеки орган в тялото. Той регулира нервните и мускулни функции, помага за производството на белтъчни молекули (протеини), ДНК, кости и др. Високите кръвна захар и инсулин, обаче, водят до ускорено отделяне на магнезий с урината, което ни му позволява да бъде ефективен дори при оптимален прием с храненето..
 
Сходно е положението и с калция с разликата, че той не само бива по-бързо изхвърлен от тялото при наличие на завишена глюкоза, но се потиска и неговото усвояване от организма. 
 
Хромът е метал, който присъства в микроскопични количества в човешкото тяло и е въвлечен именно в контрола над кръвната захар и метаболизма на хранителните вещества. Ако кръвната захар е твърде висока обаче, нивата на хром се понижават значително. Това води до още по-слаб контрол над глюкозата и по-нисък глюкозен толеранс, което води до скокове и падове на енергията и създава предпоставки за развитието на предиабет и диабет.