Захарта се явява един от най-честите причинители за заболяване и фатален изход. До този извод стигат изследователи от Харвард, които установяват, че консумиращите подсладени напитки повече от два пъти дневно са изложени на по-голям риск от даден здравословен проблем.

Според тях един на всеки 100 смъртни случая се дължат на заболяване, породено от високото съдържание на захар, което си набавяме с хранителните продукти и напитки.

Консумацията на захар в умерени количества не е опасна, но когато прекаляваме, последиците могат да бъдат сериозни.

Препоръчителната дневна доза захар за човек на средна възраст е от шест до девет чаени лъжици. Ежедневно обаче ние консумираме двойно повече. Един американец на средна възраст, например, консумира повече от 40 килограма годишно като захарта бива приемана във всякакви форми – фруктоза, фруктозен сироп, захароза. Теорията на учените е, че захарите, независимо от формата им, увреждат клетките в тялото ни.

Според редица проучвания консумацията на захар може да причини заболяване на венците, а те от своя страна – заболяване на сърцето. Увеличават се доказателствата, че хроничните инфекции като тези в резултат от пародонтоза, играят роля в развитието на коронарно-артериално заболяване. Най-популярната теория е, че тялото реагира в широк диапазон на инфекциите.

За да се ограничи консумацията й, специалисти препоръчват тя да се замени с естествени подсладители, като стевията. Тя се нарежда сред предпочитаните заместители, поради съдържанието си на 0 калории. Стевията е 40 пъти по-сладка от захарта, което намалява риска от резки промени в кръвната захар. Поради по-силния си сладък вкус, тя не може да се използва при печене.