Захарта е отрова и продажбите й трябва да бъдат строго регулирани, както цигарите и алкохола, твърдят учени.

Те предупреждават, че храните и напитките, които съдържат захар, са отговорни за редица заболявания, включително проблеми с черния дроб, наднормено тегло, рак и сърдечносъдови болести.

Според експертите суровината допринася за 35 милиона смъртни случаи в световен мащаб всяка година и е толкова опасна, че е необходим контрол чрез законодателство, както при цигарите и алкохола.

Учените обясняват, че консумацията в умерени количества не е опасна, но когато прекаляваме, последиците могат да бъдат сериозни.

В момента наднорменото тегло е по-сериозен проблем, засягащ здравето на хората по целия свят, в сравнение с глада. От друга страна, захарта не просто допринася за трупането на излишни килограми – тя променя метаболизма, повишава кръвното налягане, уврежда черния дроб и „изважда“ хормоните от баланс.

Оказва се, че обучаването на децата как да се хранят здравословно и да спортуват редовно не е ефективен метод в посока здравословен начин на живот. Необходими са по-сериозни мерки, регламентирани със закон.

NEWS_MORE_BOX

 


Авторите на проучването препоръчват напитките, съдържащи захар, да бъдат облагани с данъци, за да се вдигне цената им двойно, както и да се ограничи тяхната продажба сред непълнолетните. За последните 50 години консумацията на захар се е увеличила с до 3 пъти.

Други учени, които не вземат участие в проучването, не приемат направените констатации. Според тях суровината може да бъде опасна само в случите, когато се консумира в много големи количества.

Те акцентират също така, че ключът към добро здраве е балансираното и разнообразно хранене и начин на живот, който включва повече физическа активност.

Проучването е публикувано в списание Nature.