Консумацията на чаша топла вода с мед сутрин е препоръчителна и се практикува от мнозина. Тази напитка помага за редуциране на теглото, както и за прочистване на токсините в организма. Замисляли ли сме се дали е полезно добавянето на мед към гореща вода, чай или друга напитка?
 
Според данни на проучвания пчелният продукт носи ползи на организма, когато се консумира в суров вид, тъй като има противовъзпалителни и антибактериални свойства. В допълнение, вкусът и хранителните качества на продукта остават непокътнати, когато той се консумира в суров вид. Когато се нагрее при висока температура или се добави към гореща вода или чай, медът губи своите хранителни свойства и в някои случаи може дори да бъде токсичен за здравето. 
 
Според Аюрведа нагрятият мед може да има вредни ефекти. В данни на проучване от 2010 г., публикувано в Journal of Research in Ayurveda, се установява, че pH на меда, нагрят до 60 и 140 градуса по Целзий, има значително покачване в нивата на хидроксиметилфурфурол. Това вещество се образува вследствие на дехидратацията на богатите на въглехидрати храни, като реакция при намаляване на захарите.
 
Някои количества от веществото, в което хидроксиметилфурфуролът се метаболизира, може да бъдат потенциално опасни за здравето. 
NEWS_MORE_BOX
 

Как да консумираме меда?

Както споменахме и по-горе, медът носи най-голяма хранителна стойност и ползи за здравето, когато се консумира суров. Когато се нагрее, той губи още характерния си вкус и аромат, което го доближава повече до захарния сироп. 
 
Бихме могли да добавим мед към топлата вода и лимоновия сок сутрин, но пчелният продукт не бива да се използва за готвене.