Хората все повече осъзнават вредата от газираните напитки за здравето. Друг е въпросът дали тази информация е достатъчна, за да ни откаже от консумацията им.

 

Натуралните соковете (тези, купени от магазина), от друга страна, по някакъв начин излизат от това число. Въпреки че съдържанието им на захар е еквивалентно с това на колата, например, те все още се смятат за здравословен вариант и продължават да присъстват най-вече в детските менюта.


 

Тази напитка се разглежда като лесен начин за снабдяване с важни витамини и минерали. Което не е точно така.

 

В статия за New Yourk Times, озаглавена "Сериозно, сокът не е полезен", трима педиатри твърдят, че е време да престанем да се преструваме, че той е различен от другите захарни напитки. Едно от най-големите опасения за това колко вреден е всъщност, е именно съдържанието на захар - консумацията на която в днешно време се счита за основен проблем за затлъстяването.

 

Проучванията показват, че пиенето на сок преди хранене прави човек по-гладен, което води до преяждане. Затова е много важно още от ранна възраст да се установят хранителните навици от детето, които да включват само здравословни напитки.

 

Грешно е схващането и че сокът от определен плод, има същото полезно съдържание като самият плод. Доказано е, че дори прясно изцеденият нектар, губи полезните вещества, съдържащи се в плода. Освен това на сока му липсват влакната, които дават ситост на човек. Това е и причината, поради която децата, склонни към напълняване, трябва да избягват употребата му.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Прекомерната консумация на сок от деца е свързана и с по-нисък ръст и предразположение към кариеси. Консумацията на захар повишава и кръвното налягане и нивата на холестерола. Съществуват и други противопоказания като язвен колит, гастрити с повишена секреция, панкреатити, язва и други.

 

И така, какво трябва да пие едно дете?

 

Отговорът е доста прост. Водата е най-доброто решение. Млякото и айрянът са друг вариант, в зависимост от предпочитанията на детето. То трябва да знае колко важна е употребата на течности, но нека бъдат такива без съдържание на захар, оцветители и консерванти.