Консумацията на една купа зелени листни зеленчуци на ден може да подобри мускулната функция, показа ново изследване на Университета „Едит Кован“ (ECU).


В публикацията на Journal of Nutrition се изяснява, че консумиращите богат на нитрати от зеленчуци хранителен режим се радват на значително по-добра мускулна функция на долните крайници. 


Недобрата мускулна функция е свързана с по-голям риск от падания и фрактури. Изследователи са разгледани данните на 3759 австралийци, включили се в Melbourne's Baker Heart and Diabetes Institute AusDiab study - проучване, провело се в продължение на 12 години. 


При анализа на данните установили, че консумиращите най-много зелени листни зеленчуци имат 11% по-голяма сила на долните крайници. Те развивали и 4% по-бърза скорост при ходене. 


Най-хубавото на богата на зелени листни зеленчуци диета е, че тя се грижи за мускулите независимо от физическата активност, коментира водещият автор д-р Марк Сим от Института за изследване на храненето към ECU. Разбира се, тя би имала оптимална полза, ако се комбинира с редовна спортна дейност, включително силови тренировки, допълват те. 


Мускулната функция е показател не само за физическа сила и издръжливост, но и за добро общо здраве. Тя е жизненоважна за него и поддържането здравината на костите, което е от жизненоважно значение при напредване на възрастта ни.


Зелените листни зеленчуци може да са не само най-любимите ни, особено през пролетта, но и могат да бъдат най-важните за здравето ни.
Най-богати на нитрати зелени зеленчуци са маруля, спанак, кале и дори червено цвекло, които имат най-висока полза за здравето. 


Повече от препоръчително е да консумираме ежедневно зеленчуци, те да бъдат разнообразни, като една от порциите следва да бъде от зелени листни. Тяхната консумация се отразява благоприятна на мускулно-скелетната и сърдечносъдовата система. 


Хапването на сурови зеленчуци е далеч по-добрият вариант, отколкото да приемаме добавки. В тях се намират цяла гама от витамини и минерали. 
Друг много полезен клас зеленчуци, ценни със състава си за кръвоносните съдове, са кръстоцветните. 


Проучването се прави в колаборация с Института за физическа активност и хранене на университета Деакин и Института за сърце и диабет Бейкър.

 

Източници:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33760920/
https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210324132309.htm