Зеленият чай съдържа химически вещества, които забавят отслабването на костите. До този извод е стигнал научен екип, ръководен от Пинг Чънг Ленг от Института по китайска медицина към Китайския университет в Хонг Конг.
 


В продължение на няколко дни учените изложили клетки на костната тъканпроизвеждащи костно вещество, остеобласти, на три основни съставки на зеления чай, епигалокатехин, галокатехин и галокатехин галат . Резултатите от изследването, публикувано във в. "Agricultural and Food Chemistry", сочат, че един от тези елементи, епигалокатехинът, засилва дейността на ключов ензим, стимулиращ растежа на костите до 79%.



Изследователите установили също, че високата концентрация на епигалокатехин блокирала дейността на определен вид клетки, известни като остеокласти, които разрушават или отслабват костите.
 



Не са открити токсични ефекти, причинявани от епигалокатехина на костните клетки, подчертават експертите.