Орехите са богати на здравословни мазнини, фибри, витамини и минерали, което ги прави подходяща укрепваща здравето суперхрана. Доскоро знаехме, че консумацията на 30 г орехи на ден подобряват стойностите на холестерола в кръвта и влияят благоприятно на здравето в напреднала възраст. Така че, който иска да се чувства здрав на старини е добре да си припомни тези ядки. Съвсем ново изследване надгражда познанията ни за полезния ефект на орехите.

 

Според него те допринасят за забавянето на когнитивния упадък, при рисковите групи, каквито са хората в трета възраст и предпазват от патология на ретината.


 

Изследването е публикувано в the American Journal of Clinical Nutrition и показва, че ежедневната консумация на орехи при здрави възрастни за период над 2 години има макар и малък благоприятен ефект върху когнитивните им функции. Това означава ясно мислене, добра памет, запазване на способностите за смятане, пълноценна реч и т. н. Нещо повече, ефектът сред възрастните, които са били сериозни пушачи или са имали нисък коефициент на невропсихологическите тестове, бил много по-осезаем.

 

В проучването са били включени 708 души на средна възраст 69 години от Лома Линда, Калифорния и Барселона, Испания. Доброволците били разделени на две групи, като едната включила орехите в ежедневното си меню, а другата – напротив. 68% от доброволците са жени.

 

Орехите съдържат полезни омега-3 мастни киселини и полифеноли, които противодействат на оксидативния стрес и възпалителни процеси – фактори, допринасящи за затормозената работа на мозъка и когнитивния упадък, и не само.

 

Тогава, когато в напредналите икономически държави от години се говори за застаряване на населението, всяка информация, която снижава рисковете от невродегенеративни заболявания, развиващи се с напредването на възрастта, включително деменция и макулната дегенерация, е повече от ценна. Известно е, че с настъпването на тези заболявания се нарушава качеството на живот и се отбелязва сериозна промяна в поведението на засегнатите хора, която афектира сериозно цялото семейство.

 

За първи път за понижаващия ефект върху холестерола в кръвта от консумацията на ядки, в това число и орехи, се споменава в the New England Journal of Medicine през 1993 г. от същия автор на настоящото изследване - Джоан Сабате от университета в Лома Линда.

 

Това е първото голямо рандомизирано проучване, което изследва ефектите от консумация от орехите върху здравето на възрастни хора, с фокус предимно върху когнитивната функция, здравето на очите и зрението, конкретно състоянието на ретината, възпалителните процеси и рисковите фактори за сърдечносъдовите заболявания.

 

Резултатите са измерени чрез невропсихологични тестове, оптична кохерентна томография и мозъчен магнитен резонанс, както и снемане на биометрични стойности, кръвно налягане, серумни и уринарни биомаркери.

 

За периода на изследване доброволците са консумирали по 30 – 60 грама орехи на ден.


Проучването е приключило през юни 2016 г., като доскоро изследователите са обработвали и анализирали събраната информация.

 

Университетът Лома Линда е известен със сериозните си програми по обществено здраве и пионерската дейност на изследователския си научния си център в областта на общественото здраве.