Първа част на материала

4. Алергия към глутен

Пшеницата съдържа протеина глутен, които може да предизвика алергична реакция от страна на организма при усвояването му. Възможно е да се появи и анафилаксия, която изисква спешна медицинска помощ.

Анафилаксията е алергична реакция от бърз тип, характеризираща се със съкращение на гладката мускулатура и разширение на кръвоносните съдове, проявява се със зачервяване, сърбеж, оток, шоково състояние.


5. Алергия към мая

Маята е компонент в сладкишите, пицата, бирата, киселото мляко, сметаната, сушените плодове и други вкусни и често консумирани храни и напитки. Представлява  концентрирана маса от дрожди от вида Saccharomyces cerevisiae, които могат да предизвикат алергия, която да доведе до възпаление, храносмилателни или дихателни проблеми.

6. Алергия към цитрусови плодове

Алергичната реакция към цитрусите е свързана с появата на стомашно-чревни проблеми, сърбеж и подуване. Най-честата причина са аскорбинова киселината (витамин С) или лимонената киселина в тях. Понякога дори и миризмата на цитруси може да предизвика нежелана реакция на организма.

NEWS_MORE_BOX

7. Алергия към подправки

Този вид алергия е сравнително рядко срещана. Най-честите подправки, предизвикващи алергични реакции са: див пелин, канела, чесън, черен пипер, ванилия, кимион, кориандър, анасон, хрян, прашец от бреза.

Алергичната реакция може да е породена от вдишването, консумацията и дори докосването на дадената подправка.

Симптомите варират от леко и често кихане до анафилаксия.

8. Алергия към домати

Това е най-рядко срещаната алергия. Дължи се на наличието на протеини в семената, кожата и сока на домата. В тези случаи е желателно да се избягва консумацията на кетчуп, доматен сок, доматено пюре и други продукти, съдържащи домати.

Този вид алергия все още е обект на научни проучвания.