Специалисти откриват, че вещество в бирата вероятно може да се използва при лечението на рак и диабет. 

 
Според проучване, проведено миналата година, хумулонът, намиращ се в хмела, предотвратява възникването на инфекции. 
 
В друго, публикувано в сп. Angewandte Chemie International Edition, изследователите констатират, че консумацията на бира с течение на времето води до натрупването на полезното вещество, което намалява риска от възпалителни процеси в организма. 
 
Хумулонът има и положително действие за редуцирането на излишните килограми. 
 
С помощта на рентгенова кристалография учени се опитват да разберат точната структура на хумулона и на други компоненти, получаващи се в пивоварния процес, за да разберат до каква степен те са полезни за лечението на дадено заболяване и дали е възможно да се въведат като активни съединения в определени медикаменти
 
За целта са необходими допълнителни изследвания, които да установят дали хумулонът взаимодейства с други съединения при лечението на рак и диабет.
 
Специалисти напомнят, че въпреки доказаните ползи на бирата за здравето, тя трябва да се консумира с мярка, тъй като иначе ефектът й е противоположен.