Консумирането на маруля всекидневно може да донесе на организма фибри и целулоза, която да подобри храносмилането и да насърчи загубата на тегло. Този зелен листен зеленчук е богат на витамин А, С, Е, К, тиамин, рибофлавин, ниацин, витамин В6, фолиева киселина, пантотенова киселина, холин, както и минерали като калий, магнезий, желязо, фосфор, калций и цинк и малко количество манган и селен.


Марулята има противовъзпалителни, антибактериални и противогъбични свойства. Възпалението може да повлияе негативно на цялото здраве и да причини проблеми със зъбите, болки в долната част на гърба, мигрена и т.н. Затова консумирането на маруля може да се бори както с възпалителните процеси в тялото, така и с различните видове дрожди и микроби.


Марулята има също свойството да хидратира добре тялото. Тя съдържа значително количество калий, който играе важна роля в поддържането на баланса на течности в тялото, което е изключително важно за правилното функциониране на всички органи.Марулята предизвиква и сън. Тази нейна полза е потвърдена и от редица проучвания. Това свойство се дължи на лактукариум, бяло млечно вещество, което се намира в листата на зеленчука. Този химикал помага на тялото да се отпусне, което допринася за подобряване качеството на съня. В допълнение, консумирането на маруля облекчава стреса и тревожността, което допълнително води до по-добър сън.


Марулята съдържа също протеини и ензими, които насърчават развитието на мускулите. Марулята сама по себе си е малко вероятно да доведе до натрупване на много мускули, но когато е комбинирана с други източници на протеин, се подобрява състоянието на мускулите.

 

Зеленият листен зеленчук се счита и за една от най-добрите храни за отслабване. Това се дължи на факта, че марулята е богата на фибри и целулоза, но е с ниско съдържание на калории и няма никакви мазнини. Целулозата осигурява усещане за пълнота и предотвратява преяждането. Консумацията на маруля също стимулира изхвърлянето на отпадъци и жлъчни киселини, което води до намаляване нивата на холестерола.