Казеинът е основният протеин, който може да бъде открит в млечните продукти. Въпреки че казеинът се използва в хранителните добавки, той се съдържа и в сиренето и адаптираното мляко за кърмачета.

 

Казеинът е пълноценен протеин, който съдържа всички незаменими аминокиселини, необходими на тялото, за да функционира. В най-чистата си форма казеинът е твърдо бяло вещество без вкус. Всички бозайници произвеждат казеин като компонент в своето мляко.


 

Човешката кърма се състои от 40% казеин и 60% суроватка, докато протеинът на кравето мляко съдържа 80% казеин и 20% суроватка. Тъй като казеинът се свързва с калция и фосфора, млякото е добър източник на тези жизненоважни минерали.

 

Добрият режим за сън и адекватният прием на протеини са от решаващо значение за възстановяването на мускулите след тренировка. Като протеинова добавка, казеинът доставя на мускулите пълната гама от аминокиселини, необходими за възстановяване при физически упражнения и изграждане на сила. След усилена тренировка телата възстановяват малките разкъсвания, създадени в мускулните влакна, за да ги изградят обратно по-големи и по-силни.

 

В изолираната си форма казеинът се използва като основен компонент при производството на сирене и като протеинова добавка. Културистите могат да приемат казеинови продукти веднага след тренировка или преди лягане, за да насърчат възстановяването при физически упражнения. Казеинът се използва и за създаване на млечни формули за кърмачета като заместител на майчиното мляко.

 

В природата казеинът съществува като молекула, която е суспендирана в заобикалящата я течност. Тази структура се нарича мицел, който може да бъде описан като непокътнат малък мехур, смесен в разтвор. Съществуват четири подвида казеин, които включват:

  • αS1-казеин;
  • αS2-казеин;
  • β-казеин;
  • κ-казеин

Първите три подтипа казеин са чувствителни към калций (всички с изключение на κ-казеина). Чувствителните към калций подтипове свързват калция и фосфора, като пренасят тези минерали за усвояване в тялото. κ-казеинът изпълнява структурна функция в мицела на казеина – запазвайки мицела непокътнат, докато храносмилателните ензими не го отстранят.

 

След като κ-казеинът се метаболизира, мицелът се свива в неразтворима маса. Тази начална стъпка на храносмилане всъщност трансформира казеина във форма, която е по-устойчива на разграждане. Тъй като мицелите изискват няколко стъпки за разграждане, казеинът се счита за бавно усвоим протеин.

 

Референции:
1. Verywell Health. What Is Casein?
2. Newmark LM. International Milk Genomics Consortium. Milk casein proteins: Ancient, diverse, and essential
3. National Institutes of Health, Office of Dietary Supplements. Calcium fact sheet for health professionals