Знаете ли, че има протеин на дълголетието? Това е сиртуин 1 – SIRT1. Неговото производство в организма забавя стареенето и повишава устойчивостта на организма към стрес. Сиртуините са голямо семейство белтъци, които участват в образуването на мастни клетки и в метаболизма на глюкозата. Въпросният SIRT1 се включва в множество процеси в клетката, които по един или друг начин са свързани със стареенето. Колкото и да е странно, организмът ни произвежда големи количества сиртуин при стрес. Но специфичен стрес – най-точният пример е при гладуване или силно ограничаване на дневния калориен прием. 


При ограничен внос на храна в организма ни се задействат промени, при които тръгва процес на клетъчно възстановяване и клетките се „пренастройват“ на по-дълъг режим на работа. При това се наблюдава повишена стабилност на ДНК. Така че, гладуването от време на време очевидно има своите здравословни ползи. 


Гладуването обаче, дори когато става в ограничени рамки, е противопоказно при хора с някои заболявания. При наличие на нарушения в обмяната на въглехидратите например, гладуването не е здравословна опция. То не е такава и при децата, млади хора, при които все още текат процеси на растеж, бременност, кърмене, били те напълно здрави. В същото време тези хора също имат нужда от въпросния протеин. Оказва се, че при редовна консумация на елда се постига задоволително ниво на сиртуин в организма, без да са налични нежеланите странични ефекти на гладуването. При него падат протеините в кръвната плазма, в бъбреците, черния дроб, много в стомаха, мускулната тъкан и целият организъм страда. 


Експеримент на учени показва, че при замяна на 30% от дневната дажба храна с продукти от елда, се наблюдава оптимално поддържане на теглото, и значително нарастване на сиртуините в стомаха, черния дроб, бъбреците и кръвната плазма. При това експресията на SIRT1 е нито ниска, нито опасно висока. Прекалено високата експресия на протеина предизвика окислителен стрес, който е свързан с протичането на възпалителни процеси и още по-сериозни процеси. Това означава, че е постигнатната устойчивост на организма на стрес и забавяне на стареенето му.


Елдата е полезна по принцип, защото е богата на протеини и аминокиселини, които човешкият организъм използва като суровини за синтеза на собствени протеини. В нея има и завидно количество витамини от В групата, които са необходими за здравето на нервната, имунната и сърдечносъдовата система. Съдържа и фибри, които, освен че създават усещане за засищане, са полезни за червата и контрола на холестерола.
Подобен ефект спрямо сиртуина може да се търси и от ресвератрола, който се съдържа в червеното вино и тъмните сортове грозде. Но повече от ясно е, че с вино и сладко грозде не могат да се постигнат здравословни ползи, тъй като тяхната повишена консумация би навредила повече на здравето, отколкото би дарила дълголетие. Така че храната за дълголетие, можем да кажем, че се нарича елда.


Тя може спокойно да се яде много, да се консумира самостоятелно, да се добавя в супи, салати или ястия. Важното е все пак да не се стига до степен на прекаляване и отвращаване от нея, предупреждават учените.


Откритието е на екип от Лабораторията по биолуминисцентни биотехнологии на Отдела по  биофизика към Института по фундаментална биология и биотехнологии и Сибирския федерален университет и Изследователския институт по молекулна медицина и патобиохимия на Красноярския дъжавен медицински университет.

 

Представено е в Journal of Cereal Science.