Консумиращите повече богати на магнезий храни имат по-нисък риск от исхемичен инсулт, показва анализ на 7 международни проучвания сред 250 хил. души. 

 
За период от около 12 години, 6 500 от участниците получават инсулт, отчитат изследователите. 
 
Резултатите показват, че при всеки 100 мг магнезий, приемани с храната всеки ден, рискът от исхемичен инсулт, намалява с 9%, казва Сузана Ларсън, професор в Каролинския институт в Стокхолм.  
 
Основен източник на магнезий са зеленолистните зеленчуци. Храни, богати на минерала, са и ядките, бобови култури и пълнозърнести продукти. 
 
Препоръчваният дневен прием на магнезий е около 330 мг за мъже и около 280 мг за жени. Изискванията варират от 40 до 280 мг за кърмаческа до юношеска възраст. 
 
Магнезият в състава на някои неорганични съединения и е важен за минерализацията на костите и емайла. Наред с това обаче още по-важна е ролята му в широка гама от метаболитни процеси – от синтезата на рибонуклеиновите киселини – ДНК и РНК, до тази на въглехидрати, липиди и белтъци.
 
Отговорен е за мембранния транспорт на други електролити, има отношение към провеждането на нервни импулси, към съкращението на гладка и напречно-набраздена мускулатура, включително мускулатурата в съдовете и сърцето.
 
Резултатите са публикувани в сп. American Journal of Clinical Nutrition.